Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Εντείνονται διεργασίες στην Τουρκία

Δυναμώνει η συζήτηση για τους όρους αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία και την κυβέρνηση Ασαντ, ενόψει και των τουρκικών εκλογών (προεδρικών και βουλευτικών) του Ιούνη του 2023.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έστειλε επιστολή στον Μπασάρ αλ Ασαντ και στο κόμμα «Μπαάθ», του οποίου ηγείται, ζητώντας να μη συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στην επιστολή - την οποία υπογράφουν τα στελέχη του CHP Χασάν Ακγκιούλ και Μεχμέτ Γκιουζελμανσούρ και φέρεται να τη διέρρευσαν πηγές του συριακού ΥΠΕΞ - αναφέρεται: «Οι μέρες του Ερντογάν είναι μετρημένες. Οποιαδήποτε συνάντηση θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον των εκλογών. Στην κυβέρνησή μας (σ.σ. της "Εθνικής Συμμαχίας", όπου συζητιέται η συμμετοχή έξι κομμάτων που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν), όλα τα αιτήματα της συριακής κυβέρνησης, μαζί κι αυτό για αποζημίωση, θα ικανοποιηθούν. Υποσχόμαστε να αποσύρουμε όλα τα στρατεύματα από το συριακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο Ερντογάν επανέφερε ακόμα πιο ανοιχτά θέμα πιθανής συνάντησής του με τον Ασαντ, ενώ στελέχη της κυβέρνησής του σταθερά πλέον σημειώνουν την ετοιμότητα και τους όρους με τους οποίους η Αγκυρα θα διαπραγματευόταν την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων.

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης (εκλεγμένου με τη στήριξη του CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, σε μια νέα εξέλιξη χτες έγινε γνωστό ότι ο Μπεκίρ Σαχίν, εισαγγελέας στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στο σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει δεσμούς με το PKK, που στην Τουρκία θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Ο Σαχίν υποστήριξε ότι το HDP χρησιμοποιεί τα κεφάλαια σύμφωνα με τους στόχους του ΡΚΚ, ενώ σύμφωνα με το ίδιο κατηγορητήριο ζητείται και πενταετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 451 μέλη του HDP.

Από την άλλη, δικαστήριο της Αγκυρας αθώωσε 103 απόστρατους ναυάρχους τους οποίους ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει πέρυσι ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν σε βάρος τους νομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλήματος.

Κλιμάκιο της ΜΙΤ στη Βεγγάζη

Σε ένα τέτοιο φόντο, στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης μετέβη χτες κλιμάκιο αξιωματούχων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), σύμφωνα με πληροφορίες της λιβυκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Libya Update».

Ο στόχος της επίσκεψης δεν διευκρινίστηκε, πέρα από την πρόθεση των Τούρκων αξιωματούχων να συναντηθούν με ανώτερα στελέχη του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Τη Δευτέρα στη Βεγγάζη πραγματοποιήθηκε φόρουμ με τη συμμετοχή Τούρκων αντιπολιτευόμενων βουλευτών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τρόποι εκτόνωσης της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τις διοικητικές δομές της Ανατολικής Λιβύης.

Το Σαββατοκύριακο ο Λίβυος πρωθυπουργός που διόρισε το κοινοβούλιο της χώρας, Φάθι Μπασάγκα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του (με έδρα την Ανατολική Λιβύη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη) είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο, Τουρκία και Ελλάδα πάνω στο θέμα του καθορισμού θαλάσσιων συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ