Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ρυθμίσεις που βαθαίνουν την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς

Μια σειρά ρυθμίσεις, που βαθαίνουν την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς και ταυτόχρονα δίνουν νέα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να τζογάρουν με ασφάλεια στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, περιλαμβάνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σε μια συγκυρία που οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις φουντώνουν, με τραγικές επιπτώσεις για τους λαούς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ενώ οι παρασκηνιακές κόντρες και τα παζάρια ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη δίνουν και παίρνουν, τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να θωρακίσουν τους ομίλους της Ενέργειας, είτε για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους είτε για να περιορίσουν τις όποιες απώλειες.

Τα μέτρα αυτά είναι κοινές αγορές φυσικού αερίου, η «παρέμβαση» στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου (TTF) με στόχο τον έλεγχο των τιμών, η ενίσχυση της «αλληλεγγύης» μεταξύ κρατών - μελών με κοινή χρήση των υποδομών αποθήκευσης και περαιτέρω μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Η όποια αναφορά σε «αλληλεγγύη» στην πρόταση της Κομισιόν αποτελεί κυριολεκτικά πρόκληση, αφού αν δει κάποιος προσεκτικά το κείμενο της πρότασης, θα διαπιστώσει ότι ακόμα κι αυτή η αλληλεγγύη έχει ...αντίτιμο που θα καθορίζεται αναλόγως.

Το «κερασάκι» είναι το πλαφόν των 180 ευρώ, που στην ουσία παγιώνει την «έκρηξη» στην τιμή του φυσικού αερίου, που - θυμίζουμε - υπολογιζόταν για τον Δεκέμβρη στα ...120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται δηλαδή για «όριο»... 60 ευρώ πάνω από τις τιμές του Δεκέμβρη, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας!

Το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φλεβάρη εφόσον οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (Ολλανδικό TTF) τον επόμενο μήνα ξεπερνούν για τρεις μέρες τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και εάν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απογείωσαν την κοροϊδία, διεκδικώντας τα εύσημα για την πρόταση που υπερψηφίστηκε και ισχυριζόμενοι πως «ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν»...

ΚΚΕ: «Κοροϊδία χωρίς πλαφόν» η απόφαση των υπουργών της ΕΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου: «Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι η απόφαση των υπουργών της ΕΕ για πλαφόν συνιστά παρέμβαση των κυβερνήσεων για τη "διόρθωση των αγορών", αποτελεί μεγάλη κοροϊδία και μάλιστα "κοροϊδία χωρίς πλαφόν". Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν συμβιβασμό μεταξύ των αντιτιθέμενων συμφερόντων των κρατών μελών για μία - ούτως ή άλλως - πολύ υψηλή τιμή στο φυσικό αέριο που δεν θίγει την αιτία του προβλήματος, που είναι η απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας. Και που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να τον πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ