Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ορατοί οι κίνδυνοι έλλειψης φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2023

Για τον κίνδυνο σημαντικής έλλειψης φυσικού αερίου από τις αγορές Ενέργειας της ΕΕ το 2023 προειδοποίησαν χτες στο πλαίσιο συνάντησης με παράγοντες της βιομηχανίας και εκπροσώπους 32 εταιρειών Ενέργειας η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σέφκοβιτς.

Ο Σέφκοβιτς, μιλώντας στη συνδιάσκεψη για την κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ, επισήμανε συγκεκριμένα τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν οι χώρες της ΕΕ το 2023 ελλείψεις 30 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Πρότεινε αύξηση των προσπαθειών κοινής αγοράς φυσικού αερίου μέσω της ευρωενωσιακής «πλατφόρμας Ενέργειας». Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών Ενέργειας, ώστε να είναι έτοιμες να δεχθούν επιπλέον ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ζήτησε επίσης συνέχιση του διαλόγου με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και άλλους «εταίρους» για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων Ενέργειας στη βάση «υγιούς ανταγωνισμού»...

Η πρόεδρος της Κομισιόν, από την πλευρά της, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω προειδοποιήσεις, διαπίστωσε «μεγάλα βήματα» στη διαφοροποίηση πηγών αγοράς Ενέργειας στην ΕΕ και την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η «Ενεργειακή Πλατφόρμα» της ΕΕ ξεκίνησε τυπικά τον Απρίλιο του 2022 με τη συγκρότηση μίας «ομάδας εργασίας» εντός της Κομισιόν για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20,1% στο διάστημα Αυγούστου - Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των πέντε τελευταίων ετών, δηλαδή πάνω από τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022 - Μαρτίου 2023), ανακοίνωσε χτες η Eurostat.

Η ευρωενωσιακή στατιστική υπηρεσία δεν ανέλυσε τους λόγους αυτής της μείωσης. Δημοσιεύματα και αναλύσεις καταγράφουν ως πιθανούς παράγοντες το ιδιαίτερα ήπιο φθινόπωρο στην Ευρώπη, τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες βιομηχανίες, ενώ πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να μειώσουν την κατανάλωσή τους εξαιτίας των πανάκριβων τιμολογίων Ενέργειας.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Φινλανδία (52,7%), στη Λετονία (43,2%) και τη Λιθουανία (41,6%).

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, το μερίδιο του ρωσικού αερίου έπεσε στο 20% το 2022 από 55% το 2021, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται την BDEW.

Στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, της όξυνσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και των διαδοχικών μειώσεων της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, η Γερμανία στράφηκε περισσότερο στις εισαγωγές LNG, εγκαινιάζοντας το Σάββατο τον πρώτο τερματικό σταθμό. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι προμήθειες από την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Παρ' όλα αυτά χτες ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, Transneft, επιβεβαίωσε πως η εταιρεία πήρε αιτήματα πώλησης πετρελαίου για το 2023 από την Πολωνία και τη Γερμανία. Η ΕΕ έχει επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που φθάνει στις χώρες - μέλη διά θαλάσσης από τις 5 Δεκέμβρη, με εξαίρεση τον χερσαίο αγωγό Druzhba που εξαιρείται από τις κυρώσεις.

Κίνα: Δυσμενέστερες οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, για φέτος αλλά και για το 2023, καθώς εκτιμά ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί αντίστοιχα με ρυθμό 2,7% και 4,3% (από 4,5% και 8,1% που είχε εκτιμήσει τον Ιούνη).

Με φόντο την αναθεώρηση των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας στην οποία προχώρησαν πρόσφατα οι κινεζικές αρχές, διάφορα επιχειρηματικά και άλλα επιτελεία εκφράζουν ανησυχία για νέες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη λειτουργία πολλών μονάδων παραγωγής κ.τ.λ. από την πορεία αύξησης των κρουσμάτων.

Στη σχετική της έκθεση, η ΠΤ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας υπόκεινται σε μεγάλους κινδύνους», επικαλούμενη και «την αβέβαιη τροχιά της πανδημίας», όπως και το πώς θα «συμπεριφερθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Κόντρες ΕΕ με τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τα παζάρια της ΕΕ με αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια συνεχίζονται.

Χτες ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου, «Amazon», κατέληξε σε συμβιβασμό με την ΕΕ προκειμένου να αποφύγει πρόστιμο που θα μπορούσε να φθάσει και στο 10% του τζίρου που κάνει διεθνώς.

Η ΕΕ κατηγορούσε την αμερικανική εταιρεία ότι έκανε κατάχρηση του μεγέθους, της ισχύος και των δεδομένων της, ώστε να προωθήσει δικά της προϊόντα με αθέμιτο πλεονέκτημα σε βάρος ανταγωνιστών της. Για να αποφύγει βαρύ πρόστιμο συμφώνησε να μην χρησιμοποιεί δεδομένα των πωλητών για τη δική της ανταγωνιστική επιχείρηση λιανικής και για προϊόντα ιδιωτικής της ετικέτας.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της ΕΕ για ίση μεταχείριση των πωλητών στην κατάταξη των προσφορών τους στο «κουτί αγορών» (Buy Box) στην ιστοσελίδα της «Amazon», η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε να δημιουργήσει ένα δεύτερο «κουτί προσφορών» με εμφανή παρουσίαση ανταγωνιστικού προϊόντος, εάν διαφέρει ουσιαστικά στην τιμή και στους όρους παράδοσης. Τέλος, η «Amazon» συμφώνησε ότι οι πωλητές με τη δυνατότητα Prime μπορούν να επιλέξουν τις δικές τους υπηρεσίες logistics και παράδοσης, διαφορετικές από αυτές που έχουν εγκριθεί και επιλεγεί από την «Amazon».

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η Κομισιόν αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις της «Amazon» επειδή διευθετούν «τις προκαταρκτικές μας ανησυχίες για τον ανταγωνισμό».

Τη Δευτέρα η ΕΕ είχε κατηγορήσει τη Μeta (μητρική εταιρεία του Facebook) πως παραβιάζει τους κανόνες κατά μονοπωλίων, υποβάλλοντας επίσημα σχετική απαίτηση σε βάρος της εταιρείας που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πρόστιμο. Ειδικότερα η Κομισιόν κατηγόρησε την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία ότι «πιέζει» ανταγωνιστές στην αγορά online διαφημίσεων, συνδέοντας το Facebook Marketplace στο δικό της μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει ξεκινήσει μπαράζ ερευνών για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον και των Google και Αpple.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ