Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Νεκρός 30χρονος εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης
  • Εδώ και καιρό υπήρχαν προειδοποιητικά «ατυχήματα» με τραυματίες εργαζόμενους στον χώρο
  • Συλλαλητήριο σήμερα από σωματεία της πόλης, για να αποδοθούν ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι και να επιβληθούν μέτρα

Νεκρός βγήκε από το κάτεργο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων («Λιπάσματα Καβάλας») στη Ν. Καρβάλη, χτες το μεσημέρι, ο 30χρονος εργαζόμενος Σ. Κ., σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα από τα δεκάδες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 60 εργαζόμενους από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιούνη είχαν σημειωθεί δύο ακόμη εργατικά «ατυχήματα» στα «Λιπάσματα Καβάλας» λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας και της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Στην πρώτη περίπτωση ένας εργάτης τραυματίστηκε όταν σημειώθηκε διαρροή σε αντλία με καυστικό οξύ και στη δεύτερη περίπτωση, μετά τη διαρροή πολύ επικίνδυνου αερίου, ο τραυματισμός των εργαζομένων «αντιμετωπίστηκε» από την εργοδοσία με πολυήμερη αναρρωτική άδεια, χωρίς να οδηγηθούν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και περίθαλψη.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη ΒΦΛ και τα συνεχόμενα εργοδοτικά εγκλήματα, είχε επιλέξει, 3 ολόκληρους μήνες μετά, αντί της πολιτικής απάντησης που οφείλει, να παραθέσει τεχνοκρατικά στοιχεία από εκθέσεις των υπηρεσιών του, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημιουργώντας τεράστια ερωτήματα, π.χ.: «Για ποιο λόγο οι έλεγχοι, που μάλιστα εντόπισαν προβλήματα και επέβαλαν πρόστιμα, σταμάτησαν το 2020; Αντί δηλαδή να συνεχιστούν και να ενταθούν, ώστε να διαπιστωθεί και το αν και κατά πόσο οι εταιρείες συμμορφώθηκαν», όπως σχολίαζε τότε η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

«Δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα να περάσει έτσι!»

Απαντώντας άμεσα στο εργοδοτικό έγκλημα, τα εργατικά σωματεία της Καβάλας, σήμερα, Πέμπτη, προχωρούν σε παρέμβαση στις 11 π.μ. στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και καλούν τον λαό της πόλης σε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, για να απαιτήσει να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι, να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα Σωματεία Εργαζομένων Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, Εργαζομένων «Καβάλα Οϊλ» «Το βαρέλι», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Καβάλας, Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Καβάλας - Θάσου, Οικοδόμων Καβάλας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας, ΕΛΜΕ Καβάλας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Καβάλας εκφράζουν τον βαθύ τους πόνο και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του 30χρονου εργαζόμενου, στους οικείους του και σε όλους τους συναδέλφους του στα «Λιπάσματα Καβάλας».

Παράλληλα, τονίζουν: «Οι φορείς και τα σωματεία της πόλης έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις, την κατάσταση που έχει επιβληθεί από την εργοδοσία, την εντατικοποίηση της δουλειάς, το καθεστώς της εργολαβοποίησης, την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, τους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που, για να προωθήσει όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, έχει πετάξει από το εργοστάσιο έμπειρο δυναμικό, με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Που δεν εκτελεί δικαστικές αποφάσεις που την καταδικάζουν.

Η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη. Ο κ. Χατζηδάκης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ενημερωθεί προσωπικά για το πλήθος των παρένθετων εταιρειών και τον τρόπο που αυτές λειτουργούν το εργοστάσιο. Δυστυχώς όμως ο Λαυρεντιάδης και τα συμφέροντά του είναι πάνω από όλους και όλα... και έτσι αφήνεται στα πλαίσια της "επενδυτικής ελευθερίας" να λειτουργεί με παρένθετες εταιρείες, να χρωστάει όπου θέλει, να διαμορφώνει συνθήκες γαλέρας, να αξιοποιεί τους νόμους για τις ομαδικές απολύσεις, να συγκαλύπτει εργατικά "ατυχήματα". Δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα να περάσει έτσι!».

Την οργή και οδύνη για την απώλεια του εργαζόμενου εκφράζει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), απαιτώντας να καταλογιστούν στους υπαίτιους, χωρίς εκπτώσεις, οι ευθύνες που τους αναλογούν.

«Οι ομαδικές απολύσεις εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού και η απόλυτη αδιαφορία για την τήρηση, από τη διοίκηση της Βιομηχανίας, των προβλεπόμενων συνθηκών ασφάλειας, στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, είναι τα κύρια αίτια», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, τονίζοντας παράλληλα και τις ευθύνες του ΣΕΠΕ και της κυβέρνησης.

ΠΑΜΕ: «Εργοδοσία και υπουργείο Εργασίας οι αυτουργοί!»

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει πως το εργοδοτικό έγκλημα «έχει αυτουργούς τον μεγαλοεργοδότη και το υπουργείο Εργασίας που έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να στύψουν σαν τη λεμονόκουπα τους εργάτες προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη».

Και προσθέτει: «Αφού λύσσαξαν να υλοποιήσουν τον νόμο Χατζηδάκη απολύοντας τους συναδέλφους που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις να "μεταφερθούν" σε έναν ακόμη δουλέμπορο, εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας που να διασφαλίζει ότι δεν θα σακατεύονται οι συνάδελφοι σε μια πραγματικά βαριά και ανθυγιεινή βιομηχανία.

Τι κι αν είχαν προειδοποιήσει τα σωματεία της Καβάλας, τι κι αν πολλές φορές γλίτωσαν στο παρά πέντε οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση και την απουσία έμπειρου προσωπικού με κατοχυρωμένα δικαιώματα...

Το κυνήγι του κέρδους δεν άφησε κανένα περιθώριο στον 30χρονο συνάδελφο και στην οικογένειά του. Κυβέρνηση και εργοδοσία είναι υπόλογοι και πρέπει να λογοδοτήσουν για το διαρκές έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων. Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να γυρίζουν οι συνάδελφοι σώοι στο σπίτι τους. Τα συνδικάτα δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα ούτε να μείνει ατιμώρητο ούτε να επαναληφθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χρέος της τάξης μας να γίνει πράξη το σύνθημα όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη τους» (2023-04-07 00:00:00.0)
Δεν θα περάσει έτσι το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα «Λιπάσματα» (2022-12-23 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στα δικαστήρια Καβάλας (2016-12-13 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα έξω από τα δικαστήρια (2016-08-09 00:00:00.0)
Χτυπάνε την απεργία με ένταση της κρατικής καταστολής (2016-07-29 00:00:00.0)
Ερώτηση για να μην κλείσει η ΒΦΛ Καβάλας (2012-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ