Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σεζόν στην εκμετάλλευση, Χριστούγεννα στην ανεργία

Κύμα απολύσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας | Συνεχίζεται το μπαράζ ξηλώματος εργαζομένων από μια σειρά χώρους δουλειάς

Σε ...χριστουγεννιάτικες απολύσεις επιδίδεται η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», στέλνοντας τους εργαζόμενους που τσάκισε στη δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα στην ανεργία, βάζοντας κι αυτή το λιθαράκι της στις εκατοντάδες απολύσεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

«Ο όμιλος "Divani", έπειτα από μια κερδοφόρα σεζόν, συνεχίζει ακάθεκτος τις απολύσεις συναδέλφων στο ξενοδοχείο "Caravel", σε όλα τα τμήματα, ακόμα και σε αυτά που έχουν έλλειψη προσωπικού», καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στην ανεργία πετιούνται εργαζόμενοι που δούλευαν για χρόνια με καθεστώς ομηρίας - συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει ένα έτος προϋπηρεσίας, για να «γλιτώσει» η εργοδοσία μέχρι και την καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης. Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκεται και μια εργαζόμενη, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς στο ξενοδοχείο. Στη δική της περίπτωση, όπως και άλλων συναδέλφων της, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ήταν το εργασιακό τους καθεστώς για χρόνια μετατράπηκαν πρόσφατα σε αορίστου, χωρίς τελικά να γλιτώσουν την απόλυση. Η μετατροπή αυτή ήταν το «τυράκι» που πέταξε η εταιρεία το διάστημα που είχε μεγαλύτερη ανάγκη το προσωπικό, ενώ σήμερα δεν διστάζει καθόλου να τους πετάξει στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, αντικαθιστά τους απολυμένους «με νέους, "φτηνότερους" εργαζόμενους, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, με εργασιακά δικαιώματα κουτσουρεμένα και μισθούς που δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε τον μήνα».

«Το συμπέρασμα είναι ένα: Ξεζούμισαν όσους μπορούσαν στην περίοδο αιχμής - μάλιστα παραπονιόντουσαν διότι δεν έβρισκαν περισσότερους για ξεζούμισμα - και τώρα απολύουν χωρίς να τους καίγεται καρφί για την επιβίωσή μας. Αποτέλεσμα, η δουλειά να βγει με λίγους, με εντατικοποίηση, χωρίς ρεπό, με επιπλέον ώρες εργασίας, με εξαντλητική κούραση και, το βασικότερο, με μικρότερο κόστος για τον όμιλο», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί: Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να επιστρέψει στη δουλειά η εργαζόμενη. Να στελεχωθούν όλα τα τμήματα με επαρκές προσωπικό. Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις και να κατοχυρωθεί το 5ήμερο - 8ωρο.

Διαμαρτυρία ενάντια σε απόλυση από την ΕΛΕΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία «Syntaxis Λογιστικά ΟΕ» πραγματοποίησαν την Πέμπτη η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, μαζί με μαζικούς φορείς της Ηλιούπολης, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου η οποία έγινε ύστερα από την απαίτησή του να πληρωθεί τις δεδουλευμένες υπερωρίες και να τηρείται το ωράριο. Οπως μάλιστα καταγγέλλει η Ενωση, η απόλυση συνοδεύτηκε και από «λεκτική και σωματική βία» ενάντια στον εργαζόμενο.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εργοδοσία αντί να συναντηθεί με την αντιπροσωπία του σωματείου ...έκλεισε τα γραφεία και κρύφτηκε, απαιτώντας μάλιστα από το προσωπικό να μην εμφανιστεί στον χώρο δουλειάς, αλλά ...να περιμένει στο Μετρό, για να μην έρθει σε επαφή με το Σωματείο. Στο μεταξύ, έξω από την εταιρεία βρίσκονταν τρία (!) περιπολικά, «λες και είμαστε εγκληματίες ή είναι παράνομο να ζητάς να πληρωθείς τα δεδουλευμένα σου», σχολιάζει η Ενωση.

«Το σωματείο μας, μαζί με την πολύτιμη στήριξη των φορέων της περιοχής, θα συνεχίσει να παλεύει με κάθε μέσο για να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου μας!», τονίζει η ΕΛΕΠΑ. Καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να γίνουν μέλη του, να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον απολυμένο συνάδελφό τους.

Απολύσεις και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Δεν φτάνει που απέλυσε εργαζόμενους, το διαφημίζει κιόλας στο ίντερνετ! Ο λόγος για εργολάβο που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και πετάει στον δρόμο εργαζόμενους, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Μάλιστα η εργοδοσία το διασκεδάζει κιόλας, καθώς συγγενικά άτομα του εργολάβου δημοσίευσαν «instagram story» όπου καυχιούνται για τις απολύσεις και χλευάζουν τους εργαζόμενους!

«Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους δεν θα ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές», τονίζει η Ενωση και διεκδικεί να καταβληθεί άμεσα το Δώρο Χριστουγέννων στο σύνολο των εργαζομένων, καθώς επίσης να ανακληθούν άμεσα οι εκδικητικές απολύσεις και να παρθούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο του εργοστασίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ειδικές» τιμές για τη διενέργεια τεστ διαφημίζει η εργοδοσία (2020-08-21 00:00:00.0)
Απολύσεις εργαζομένων μέσω «δουλεμπορικών» στο «Hilton» (2018-09-21 00:00:00.0)
Αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων (2012-12-04 00:00:00.0)
Απεργία την Δευτέρα στον Τύπο (2012-05-22 00:00:00.0)
Συνέλευση δημοσιογράφων (2012-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ