Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ «ΑΜΥΝΤΙΚΗ» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Εντονες αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας για «αχαλίνωτη στρατιωτικοποίηση»

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας και του Πεκίνου προκαλεί η νέα «αμυντική στρατηγική» της Ιαπωνίας, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών και βάζει στο στόχαστρο τη «στρατηγική πρόκληση» της Κίνας, όπως και τη «στρατηγική συνεργασία» Κίνας - Ρωσίας.

Η Κίνα, με ανακοίνωση της πρεσβείας της στο Τόκιο, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι με τη νέα στρατηγική «επιφέρει ένταση και αντιπαράθεση στην περιφέρεια», όπως και ότι επικαλείται «την αποκαλούμενη απειλή της Κίνας για να προωθεί τη δική της στρατιωτική εξάπλωση».

Αντίστοιχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ιαπωνική κυβέρνηση για «ευθεία απόρριψη της ειρηνικής ανάπτυξης της χώρας, που διακηρυσσόταν επίμονα από προηγούμενες γενιές πολιτικών, και μια επιστροφή στην οδό της αχαλίνωτης στρατιωτικοποίησης». Υποστήριξε δε ότι η νέα στρατηγική «θα δημιουργήσει αναπόφευκτα νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και θα οδηγήσει σε αυξανόμενη ένταση στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού».

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώνοντας τη νέα «αμυντική στρατηγική», το Τόκιο χαρακτήρισε ανοιχτά την Κίνα «άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση» για «την ειρήνη και τη σταθερότητά της», αλλά και πηγή «σοβαρής ανησυχίας για την Ιαπωνία και τη διεθνή κοινότητα». Αναφερόμενο στη Ρωσία, το Τόκιο καταδικάζει όχι μόνο την εισβολή της στην Ουκρανία αλλά και τις στρατιωτικές της δραστηριότητες σε Ασία - Ειρηνικό, οι οποίες μαζί με τη «στρατηγική συνεργασία» της με την Κίνα, προσθέτει, «προκαλούν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια».

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, η Ιαπωνία αποφάσισε διπλασιασμό των ετήσιων στρατιωτικών δαπανών, ώστε από 1% του ΑΕΠ που είναι σήμερα να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, τονίζοντας πως «η ικανότητα αντεπίθεσης είναι απαραίτητη», αλλά και διαμηνύοντας ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία των «δυνάμεων αυτοάμυνας» (όπως αποκαλούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας) και του Λιμενικού με δυνάμεις άλλων χωρών.

Αναλύσεις ήδη επισημαίνουν ότι με τη νέα αυτή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών η Ιαπωνία θα καταστεί τρίτη στη σχετική διεθνή κατάταξη, μετά από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ολα αυτά ενώ Ρωσία και Κίνα ξεκίνησαν νέα κοινά γυμνάσια, που είχαν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι τις 27/12. Ρωσική ανακοίνωση ανέφερε ότι «ο κύριος λόγος των γυμνασίων είναι να ενισχυθεί η ναυτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα και να διατηρηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού». Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» μετέδωσε ότι η άσκηση «θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα στην ταυτόχρονη καταπίεση της Κίνας και της Ρωσίας από τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ