Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Δεν θα περάσει έτσι το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα «Λιπάσματα»

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν την Πέμπτη

Από το συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης
Από το συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης
Αμεση ήταν η απάντηση συνδικάτων στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε στην Καβάλα, με τον 30χρονο εργαζόμενο Σ.Κ. να πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή κηδεύεται ο αδικοχαμένος εργάτης στην Καβάλα, ενώ η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία έχει προκηρύξει στάση εργασίας (1 - 3 μ.μ.) στη λιπασματοβιομηχανία για τον αποχαιρετισμό του συναδέλφου τους.

Τα Σωματεία ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να αφήσουν το εργοδοτικό έγκλημα «να περάσει έτσι», και λίγες ώρες μετά το «δυστύχημα», το πρωί της Πέμπτης, προχώρησαν σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Εκεί, επιτροπή των σωματείων συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιθεώρησης Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, όπου ζήτησαν ενημέρωση για τις συνθήκες που οδήγησαν στο εργοδοτικό έγκλημα και απαίτησαν την παρέμβαση των υπηρεσιών, ώστε να σταματήσει η κατάσταση στις εγκαταστάσεις των «Λιπασμάτων Καβάλας» που οδηγεί συνεχώς σε εργατικά «ατυχήματα».

«Τους ενημερώσαμε ότι η εντατικοποίηση στην εργασία και τα συνεχόμενα 12ωρα με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν σε ατυχήματα», τόνισε ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας.

Παράλληλα, ανέδειξε και τις κυβερνητικές ευθύνες, σημειώνοντας πως «χαρακτηριστικό είναι ότι στην Επιθεώρηση παραδέχθηκαν ότι τους νόμους που κάνουν ελαστικά τα ωράρια των εργαζομένων, που επιτρέπουν 12ωρα, τους νόμους που τελικά καταλήγουν σε εντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα, τους γράφουν οι ίδιοι οι γραφιάδες, οι δικηγόροι των Λαυρεντιάδηδων, των αφεντικών».

Οπως σημείωσε ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, από τη συνάντηση με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, τα σωματεία ενημερώθηκαν πως ακόμα δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 30χρονου εργαζόμενου και πως στην έρευνα που ακολούθησε, η Επιθεώρηση δεν μπόρεσε να βρει κάποιον προϊστάμενο του εργοστασίου, καθώς, όπως είπε, «ως διά μαγείας είχαν όλοι άδεια, μόνο με έναν οδηγό μπόρεσαν να μιλήσουν».

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούμε να τη βάλουμε στο ζύγι του κόστους», είπε ο Αντ. Καραμπατζάκης και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να μπορούμε να γυρνάμε με ασφάλεια στα σπίτια μας, στις οικογένειές μας».

Το απόγευμα, ακολούθησε συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων της Καβάλας, με το οποίο απαιτήθηκε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι, να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιούνη είχαν σημειωθεί δύο ακόμη σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στα «Λιπάσματα Καβάλας», λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας και της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ