Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΚΑΜ | ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Παρακαταθήκη η στάση ζωής και η προσφορά του στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας

Από την εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ για την προσφορά του
Από την εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ για την προσφορά του
Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ με βαθιά θλίψη και σεβασμό αποχαιρετά τον σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της και αντιπρόεδρό της. Σημειώνει:

«Ο σ. Λάζαρος, πρωτοπόρος αγωνιστής, τίμησε τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, όντας πάντα παρών και στην πρώτη γραμμή στις μεγάλες μάχες που έδωσε το εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας μας κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Οι περγαμηνές του αγώνα του σ. Λάζαρου γράφτηκαν με την ακούραστη και πρωτοπόρα στάση ζωής, συνυφασμένης με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Ηταν στην πρώτη γραμμή της λειτουργίας και δράσης της ΠΕΚΑΜ. Από τα απλά και καθημερινά, όπως η βάρδια για τη λειτουργία του Μουσείου, μέχρι τη σταθερή παρουσία του σε κάθε δραστηριότητα που έχει το σωματείο. Ηταν πάντα μπροστά στις διεκδικήσεις να διατηρηθεί η Μακρόνησος ως τόπος ιστορικής μνήμης και να απαλλαγεί από τους καταπατητές της, να ανοίξουν τα αρχεία του στρατού και να φανεί η ιστορική αλήθεια για τη σφαγή της Μακρονήσου. Πάνω απ' όλα, όμως, ήταν η συμβολή του στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας στη νέα γενιά. Η ζωή του ήταν συνυφασμένη με τις λαμπρές σελίδες που έγραψαν η ΕΠΟΝ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ με καθοδηγητή το ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του. Στάθηκε αλύγιστος κομμουνιστής στο θανατονήσι της Μακρονήσου, στις εξορίες και στις φυλακές, για τις ιδέες και τη δράση του την περίοδο της δικτατορίας 1967 - 1974.

Από τη μεταπολίτευση και μετά τον βρίσκουμε σε όλους τους αγώνες του λαού μας, μεταλαμπαδεύοντας στους συναγωνιστές του και στις νεότερες γενιές την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εδρασε οργανωμένος κομμουνιστής στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος, συνδικαλιστής δικηγόρος, μπροστάρης στους αγώνες των συνταξιούχων, ενεργό μέλος της ΠΕΑΕΑ, έχοντας διατελέσει πρόεδρος στο Παράρτημα Ζωγράφου. Τα χρόνια ζωής και δράσης του συμβάδιζαν με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Τον τίτλο του μέλους του τον υπηρέτησε επάξια, παραμένοντας πάντα μπροστάρης στην πάλη για το δίκιο του λαού, σταθερός διεκδικητής και αγωνιστής για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της κοινωνίας στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων μας.

Σύντροφε Λαζαρε, είμαστε περήφανοι που σε γνωρίσαμε. Σε ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνεις με τη στάση ζωής σου».

«ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ αγαπημένε μας, αξέχαστε σύντροφε», καταλήγει το ΔΣ της Ενωσης και εκφράζει «τα θερμά του συλλυπητήρια στις κόρες του, Αγλαΐα και Λεμονιά, και στα εγγόνια του».

Τον σύντροφο Λάζαρο αποχαιρετά και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και τονίζοντας ότι «ήταν ένας ξεχωριστός από τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που άντεξαν τις διώξεις, τα βασανιστήρια και τη φρικαλεότητα της Μακρονήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ