Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Απαράδεκτη αγωγή σε βάρος γιατρού - συνδικαλιστή της ΕΝΙΘ

Αγωγή κατά του γιατρού του «Ιπποκράτειου» ΓΝ Θεσσαλονίκης και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Γιάννη Κούτρα κατέθεσε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι συνέχεια στη δίωξή του, γιατί ο ίδιος είχε παρέμβει τον Γενάρη του 2020, ζητώντας να μην καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα ασθενούς σε camp προσφύγων.

Συγκεκριμένα, ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ είχε προχωρήσει σε τηλεφωνική παρέμβαση στις 28/1/2020 ενάντια στην απόφαση της διευθύντριας του ΕΚΑΒ, που όριζε ότι κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ πρέπει να συνοδεύεται από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε camp προσφύγων.

Ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ και ως όφειλε ο κάθε γιατρός, ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή να μην καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα κανενός ασθενούς ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας, αφού σε κανένα camp της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς. Απαίτησε το στοιχειώδες, που επιβάλλει ο σεβασμός στην ιατρική δεοντολογία και ηθική, την αντιμετώπιση των προσφύγων ως ασθενών και όχι ως υπόπτων ή εγκληματιών.

Η ΕΝΙΘ στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία, ζητώντας επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, και αντί η διοικήτρια να απαντήσει στην καταγγελία και να απολογηθεί για την αντιδεοντολογική, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη απόφασή της, επέλεξε την προσωπική δίωξη του Γιάννη Κούτρα. Προχώρησε καταρχήν με τον διοικητή του «Ιπποκράτειου» σε πειθαρχική δίωξη με διενέργεια ΕΔΕ και πειθαρχικού ελέγχου για «ανάρμοστη συμπεριφορά» τον Μάη του 2020, η οποία έπεσε στο κενό μετά από το κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και συναδέλφους του. Τώρα, επανέρχεται με αγωγή, σχεδόν τρία χρόνια μετά (!), ζητώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά»!

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταδικάζει την απαράδεκτη αγωγή ενάντια στον Γιάννη Κούτρα και τονίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές, που προσπαθούν να μας φιμώσουν. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ρέντζιου Α., που διώκεται με τον ν. Χρυσοχοΐδη για διαδήλωση που απαιτούσε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, οι διώξεις προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Κατσίμπα Δ. και Σιούλη Α. και πολλές άλλες. Σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται, αλλά δεν θα τους περάσει».

Η ΕΝΙΘ καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή αγωγή και ζητάει έστω και τώρα, από την διευθύντρια του ΕΚΑΒ, που τυγχάνει να είναι και αυτή ιατρός, «να αναλογιστεί την ευθύνη της, με βάση την ιατρική δεοντολογία και ηθική, και να αποσύρει άμεσα την αγωγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ