Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΠΑΙΔΙ
Στις 30 Δεκέμβρη τα «ψέλνουν» στο υπουργείο Εργασίας σωματεία και φορείς

Την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας, θα ψάλουν τα κάλαντα σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους, διεκδικώντας μέτρα στήριξης των δομών για το απροστάτευτο παιδί. Την πρωτοβουλία παίρνουν, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» ότι κλείνει τη δομή του στην Κέρκυρα, οι εξής φορείς: Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η Μητέρα & Παιδοπόλεις», Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι), Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Και απαιτούν να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» της Κέρκυρας θα παραμείνουν στην περιοχή τους, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το σχολείο τους, θα εξασφαλιστεί η παραμονή σε δομή με όρους ασφάλειας, πλήρως στελεχωμένη, με επιστημονικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Το ίδιο και για τους εργαζόμενους της δομής, να παραμείνουν στις θέσεις τους, δίπλα στα παιδιά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με την ευθύνη του κράτους.

Κινητοποίηση στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης 22/12 εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της Κέρκυρας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην παλιά Νομαρχία για τα 14 παιδιά που φιλοξενούνται στο σπίτι του «Xαμόγελου του Παιδιού» στους Μαγουλάδες, τα οποία προβλέπεται να ξεριζωθούν από το περιβάλλον τους και να μεταφερθούν σε άλλες δομές, επειδή το παράρτημα της ΜΚΟ κλείνει.

Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης ανέλαβαν σχολεία του δήμου Βόρειας Κέρκυρας, στα οποία φοιτούν και οι μαθητές της δομής, και βρήκε την ευρύτατη στήριξη της μαθητικής κοινότητας του νησιού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η Ενωση Γονέων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και άλλοι φορείς.

Οι μαθητές. με κεντρικό σύνθημα «Μη μας παίρνετε το χαμόγελο», διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης απαιτώντας να μην «ξεριζωθούν» οι συμμαθητές τους, και μάλιστα στα μέσα της σχολικής χρονιάς και παραμονές Χριστουγέννων. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία, πήραν το μικρόφωνο και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα της μαθητικής κοινότητας απέναντι στο κλείσιμο της δομής, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που μαθήτρια η οποία διαμένει στη δομή απευθύνθηκε στον συγκεντρωμένο κόσμο και περιέγραψε τη δύσκολη συναισθηματική συνθήκη στην οποία έχουν βρεθεί τα παιδιά του «Χαμόγελου».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας υπογραμμίζει ότι η κινητοποίηση των μαθητών του νησιού είναι ένα μάθημα αλληλεγγύης και συλλογικού αγώνα για όλους, απαιτώντας παράλληλα με κρατική παρέμβαση τα παιδιά του «Χαμόγελου» να μην απομακρυνθούν από το σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, με ευθύνη των κρατικών δομών και υπηρεσιών που ανήκουν στην Περιφέρεια και στους δήμους να δοθεί λύση στη φιλοξενία τους, για τη συνέχιση της ζωής τους. Σχολιάζοντας δε την απόφαση για το κλείσιμο της δομής, επισημαίνει ότι με πρόσχημα αρνητικές, εκμεταλλευτικές και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος απροστάτευτων παιδιών, τις οποίες το κράτος ανέχτηκε επί σειρά ετών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεθεμελιώσει και τα τελευταία υπολείμματα κρατικής πρόνοιας για την οικογένεια και το παιδί, ενώ παράλληλα καταγγέλλει ότι με την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη της φροντίδας του παιδιού σε ιδιωτικούς οργανισμούς, εκκλησιαστικά μορφώματα και ΜΚΟ, το κράτος έχει απεμπολήσει κάθε ευθύνη για τη μέριμνα απέναντι στην οικογένεια και στο παιδί.

  • Για την απόφαση να κλείσει το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Κέρκυρα και τις κακοποιητικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους εργαζόμενους κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ