Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερωτήματα για την απόφαση απόθεσης κομπόστ έξω από το Παλαιόκαστρο

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ σχολιάζει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών έργων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία δίνεται στην εταιρεία ΕΛΜΕΑΣ ΑΕ έγκριση να αποθέτει για διάστημα 5 ετών την «περίσσεια ποσότητα» του «κομπόστ τύπου Α» που παράγεται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε δύο αγροτεμάχια, που βρίσκονται περίπου 600 μέτρα από τον οικισμό του Παλαιοκάστρου στον δήμο Ηράκλειας.

Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων - και μάλιστα χωρίς στεγάνωση του πυθμένα - όπου θα θάβεται ένα επικίνδυνο προϊόν, που σύμφωνα με τους ισχύοντες εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΕΑ δεν επιτρέπεται η ταφή του, και δεν διατίθεται σε καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ή σε εφαρμογές στη γη που προορίζονται για παραγωγή τροφών ή ζωοτροφών.

Η ΤΕ Σερρών εγείρει μια σειρά ερωτήματα για τη μελέτη της απόφασης: Κάθε πότε πραγματοποιούνται εργαστηριακές αναλύσεις σχετικά με τη σύσταση του υλικού «κομπόστ τύπου Α», αν τηρείται αρχείο εργαστηριακών αναλύσεων στη Μονάδα και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η μη διασπορά ρύπων επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, να σέβεται το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τους φυσικούς πόρους», επισημαίνει η ΤΕ Σερρών.

Τονίζει επίσης τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για τους περιβαλλοντικούς όρους που τηρούνται στη ΜΕΑ στο Παλαιόκαστρο, καθώς «κατά διαστήματα εκβάλλονταν λύματα στο μεγάλο ρέμα ανατολικά της μονάδας μέσω αγωγού. Πριν δύο χρόνια δημιουργούνταν λίμνες με ύποπτο υλικό, αναθυμιάσεις, διάσπαρτα απόβλητα και υλικά, ενώ πριν τρία χρόνια υπήρξε θανατηφόρο ατύχημα εργαζόμενου. Συνεχίζεται να μην παρέχεται ειδικός εξοπλισμός και να μη λαμβάνονται μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Συνεχίζοντας η ΤΕ Σερρών υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, με ουσιαστική ενίσχυση σε εξοπλισμό και προσωπικό στις υπηρεσίες που πραγματοποιούν περιβαλλοντικό έλεγχο και εξασφάλιση μόνιμης δουλειάς για τους εργαζόμενους.

«Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και της τελικής διάθεσης των αποβλήτων, όπως και των δημόσιων έργων, πρέπει να γίνεται από κρατικό φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία όλων των υπο-έργων.

Απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης των κατοίκων, των εργαζομένων, των αγροτών, όλων των λαϊκών οικογενειών, ώστε να υπάρχει ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, χωρίς χαράτσια, χωρίς διάλυση των εργασιακών σχέσεων, χωρίς καρκινογόνα καύση και ύποπτα "θαψίματα", χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (2021-09-07 00:00:00.0)
Αύριο η διαμαρτυρία ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό (2021-08-31 00:00:00.0)
Γιγαντώνεται το έγκλημα με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών (2021-05-12 00:00:00.0)
«Εργα και ημέρες» διοίκησης Πατούλη - κυβέρνησης ΝΔ (2020-05-13 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ (2020-02-01 00:00:00.0)
Προχωρά η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στα μονοπώλια (2013-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ