Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα η ψηφοφορία στην Κνέσετ για τη νέα κυβέρνηση

Απειλές κατά του Ιράν από τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ) θα ζητήσει σήμερα Πέμπτη ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας ολοκληρώσει χτες τις συμφωνίες για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας με τον ακροδεξιό «Θρησκευτικό Σιωνισμό» και μικρότερα εθνικιστικά κόμματα ορθόδοξων Εβραίων.

Σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το «Λικούντ» αναφέρει προκλητικά ότι «ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια». Αναφέρεται επίσης στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις δυνάμεις ασφαλείας για χρήση βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι οι πρώτες του προτεραιότητες αφορούν τη διεύρυνση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη «μεταρρύθμιση» του δικαστικού συστήματος (καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει τρεις διαφορετικές δίκες για διαφθορά, δωροδοκία κ.λπ.).

Μεταξύ άλλων δημιουργείται το νέο υπουργείο Εβραϊκής Κρατικής Συνείδησης, με «προίκα» 350 εκατ. σέκελ και επικεφαλής τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος ΝΟΑΜ, Αβι Μαόζ.

Απειλές Γκαντς κατά του Ιράν

Νέος υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο 64χρονος στρατηγός ε.α. Γιοάβ Γκάλαντ (στο ίδιο πόστο και επί Ε. Ολμέρτ), ενώ ο απερχόμενος υπουργός Μπένι Γκαντς στις τελευταίες δηλώσεις του εκτίμησε ότι το Ισραήλ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στα επόμενα 2 - 3 χρόνια. Οι ανακοινώσεις για τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Κατά τ' άλλα, ανακοινώθηκε ότι νέος πρόεδρος της Κνέσετ θα είναι ο βουλευτής του «Λικούντ», Αμίρ Οχανά, και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Νετανιάχου ο Οφρίρ Κατζ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών «εσωτερικής ασφάλειας», Shin Bet, ανακοίνωσαν τη σύλληψη του 26χρονου Αραβα, Ισραηλινού πολίτη και κατοίκου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Ισλάμ Φρουχ, ως βασικού υπόπτου για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στις 23 Νοέμβρη σε δύο στάσεις λεωφορείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με 2 νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' δήλωσε «έτοιμος για σύγκρουση με το Ισραήλ σε περίπτωση που διακυβευτεί ή απειληθεί το καθεστώς της Ιορδανίας ως κηδεμόνα των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ