Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναδείχθηκε η ανάγκη για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων η βδομάδα που μας πέρασε, αναδεικνύοντας το πάγιο αίτημα του κλάδου τους για ουσιαστική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακού επιπέδου Καλλιτεχνικές Σχολές.

Αφορμή στάθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που αφορά το νέο προσοντολόγιο και τις ειδικότητες που αναγνωρίζονται για πρόσληψη στο Δημόσιο, το οποίο κατατάσσει στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), δηλαδή ισότιμα με το απολυτήριο Λυκείου, όλους τους αποφοίτους των σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ και Ανώτερες Σχολές). Ετσι, απόφοιτοι που έχουν σπουδάσει δυο και τρία χρόνια μετά το Λύκειο, εξισώνονται σε μια ενδεχόμενη πρόσληψή τους στο Δημόσιο με τους αποφοίτους Λυκείου, χωρίς να αναγνωρίζονται οι επιπλέον σπουδές τους.

Για τις αναγνωρισμένες ως Ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές, όσοι είχαν αποφοιτήσει μέχρι το 2003, προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο ως ΤΕ, δηλαδή τα πτυχία τους αναγνωρίζονταν ως ισότιμα των ΤΕΙ, που κι αυτά μέχρι το 2003 ήταν Ανώτερα (μετά εντάχθηκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Οι απόφοιτοι όμως μετά το 2003 ήταν στον «αέρα» (χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στις σπουδές τους με τους προηγούμενους αποφοίτους) και τώρα εντάσσονται στην κατηγορία ΔΕ για το Δημόσιο, προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση σπουδαστών και αποφοίτων για τη μη αναγνώριση ουσιαστικά των σπουδών τους.

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει ότι το ΠΔ «δεν αφορά προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο» και ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με όσα ισχύουν μέχρι τώρα. Ομως η ουσία είναι ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις φέρουν σοβαρές ευθύνες για τις καλλιτεχνικές σπουδές, που πλην κάποιων εξαιρέσεων, πραγματοποιούνται σε σχολές διαφόρων ειδών, ανομοιόμορφες μεταξύ τους, χωρίς συγκροτημένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα ή τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε επόμενο επίπεδο.

Αυτό που αναδεικνύεται, λοιπόν, όπως σημείωσε και σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι ότι οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών χρειάζεται «τώρα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους διεκδικώντας:

  • Αμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία ΔΕ από την ΤΕ που είναι σήμερα.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως και το πανεπιστήμιο.
  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ