Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ ΑΛΥΓΙΣΤΟ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΗ, ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΛΑΖΑΡΟ ΚΥΡΙΤΣΗ

Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Νεκροταφείο Ζωγράφου τον αλύγιστο Μακρονησιώτη Λάζαρο Κυρίτση, που «έφυγε» απ' τη ζωή πλήρης ημερών, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι, πλήθος κόσμου. Η πολιτική κηδεία του έγινε σε κλίμα θλίψης αλλά και τεράστιου σεβασμού και περηφάνιας για την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω ο σύντροφος Λάζαρος, με την υπερεκατοντάχρονη μαχητική και αταλάντευτη στάση ζωής του. Υπόμνηση αυτής της ζωής η κόκκινη σημαία που αγκάλιασε το φέρετρό του, γύρω απ' το οποίο στάθηκε τιμητική φρουρά. Στο τελευταίο «αντίο» παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στις κόρες του Λάζαρου Κυρίτση, Αγλαΐα και Λεμονιά, και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Νίκο Αμπατιέλο.

Επικήδειοι εκφωνήθηκαν από τους: Θ. Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Αρ. Πλωμαρίτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Α. Καραβίδα, μέλος της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Ζωγράφου, Σπ. Χαλβατζή από τον ΣΦΕΑ, Γεωργία Μαχαίρα από την ΠΕΚΑΜ, Β. Κούκλη, πρόεδρο του Παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Β. Θώδα, δήμαρχο Ζωγράφου, Μαίρη Τσορτέκη, βαφτιστήρα του εκλιπόντος. Ο φίλος του εκλιπόντος γιατρός Σπ. Φίλιππας απήγγειλε ένα αποχαιρετιστήριο ποίημα για «αυτούς που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας», ενώ το δικό τους «αντίο» στον πατέρα τους είπαν οι κόρες του Λεμονιά και Αγλαΐα.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι άκουσαν μια μαρτυρία του συντρόφου Λάζαρου για τη συνάντηση που είχε με έναν βασανιστή μετά τη Μακρόνησο. Αυτός ζήτησε λεφτά από τον Λάζαρο, διότι δεν είχε να επιστρέψει ούτε στο σπίτι του, και όντως του έδωσε. Απαντώντας στο γιατί, ο Λάζαρος έλεγε «επειδή δεν θέλω να του μοιάσω».

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η πομπή προς το σημείο της ταφής, με τη λέξη «Αθάνατος» και παρατεταμένα χειροκροτήματα να συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία τον ακριβό μας σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση. Οταν η πομπή έφτασε εκεί όλοι μαζί, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τραγούδησαν ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Λάζαρου και συγκεκριμένα το «Φεγγάρι μάγια μου 'κανες» αλλά και ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι από τον τόπο καταγωγής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ