Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαγνήτης τεράστιων κινδύνων για τον λαό της περιοχής οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές

Καταγγέλλει την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο

Από τη συνεκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο

Eurokinissi

Από τη συνεκπαίδευση στο Στεφανοβίκειο
Την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, την προηγούμενη Τρίτη, με σκοπό την επιθεώρηση της ανάπτυξης των 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους αλλά και των έργων που γίνονται προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, αφού εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, που εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, και τη μετατροπή της Λάρισας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με στόχο άλλες χώρες, τονίζει: «Οι υποδομές αυτές είναι μαγνήτης τεράστιων κινδύνων, ''κλειδωμένες'' στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως έχουν άλλωστε προειδοποιήσει και στο παρελθόν Ρώσοι αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ - πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στα σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Ταυτόχρονα συσκοτίζει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη εμπλοκή για τον λαό και εξωραΐζει παραπλανητικά τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είναι γνωστός ο ρόλος των βάσεων και υποδομών στις επεμβάσεις στην περιοχή μας (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και Συρία). Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί ήδη πληρώνουν τις συνέπειες του πολέμου μέσω των ανατιμήσεων στην Ενέργεια, της ακρίβειας στα είδη διατροφής, ακόμη και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, και αυτό το έγκλημα σε βάρος των λαών σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τον λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του για: Να φύγουν τα αμερικανικά drones από την πόλη, να μην εγκατασταθούν νέα. Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε πως η μεταστάθμευση των 8 UAV των ΗΠΑ, μαζί με το προσωπικό τους, έχει διάρκεια ενός έτους και σκοπό να «ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ», ενώ έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενεί «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία των Αμερικανών αποτελούνταν από τον Ντέιβιντ Σίσιλιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο της Υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την παγκόσμια Αντιτρομοκρατία, ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου Τζόι Γουίλσον, Σούζαν Γουάιλντ, Σάρα Γιάκομπς, Κατ Κάμακ και Αμάτα Κόλμαν Ράντεβαγκεν.

Η αντιπροσωπεία επιθεώρησε την έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, στην οποία - όπως επιβεβαιώνεται από το ΓΕΕΘΑ - έχουν εγκατασταθεί προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και πέραν της ανταλλαγής ευχών, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση - επίδειξη δυνατοτήτων με τη συμμετοχή ελικοπτέρων των δύο χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακροχρόνια σχέδια πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (2023-02-18 00:00:00.0)
«Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών στη Θεσσαλία (2023-01-07 00:00:00.0)
«Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών» η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2022-11-09 00:00:00.0)
Νέες «μαύρες σελίδες» εμπλοκής, που ανοίγουν κεφάλαια μεγάλων κινδύνων για τον λαό (2022-04-16 00:00:00.0)
Προχωρά η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2021-11-03 00:00:00.0)
Ολη η χώρα βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ... (2019-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ