Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Στυλιανός Μπέλλος, μελετητής και ερμηνευτής του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού

Πέθανε χτες ο Στυλιανός Μπέλλος, καθηγητής φιλόλογος, τέως λυκειάρχης, μελετητής και ερμηνευτής του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού, ο οποίος ασχολήθηκε και συνέβαλε στη συστηματική συλλογή, διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προώθησε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις στην παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.

Ο Στυλιανός Μπέλλος γεννήθηκε στη Σέλλιανη Παραμυθιάς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα μελέτησε μεθοδικά και συστηματικά την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στον λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά. Η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud - Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο, την «Ασημούλα». Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα, όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.

Συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με διακεκριμένους μουσικούς της λαϊκής ζυγιάς και βιρτουόζους του κλαρίνου, καθώς και με εκλεκτούς τραγουδιστές. Υπήρξε συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού Τύπου Ηπείρου και Αθήνας, παρουσίασε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στην τηλεόραση, οργάνωσε και παρουσίασε επί σειρά ετών την ετήσια κοπή πίτας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στην οποία για χρόνια διετέλεσε έφορος Πολιτισμού. Είχε λάβει εύφημο μνεία από το υπουργείο Παιδείας και τιμητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για την προσφορά του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Τετάρτη, στις 13.00 στην Ι.Μ. Παναγίας Παραμυθιώτισσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ