Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Οι καθιερωμένες ευχές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για την ημερομηνία των εκλογών ρωτήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός από τον Δ. Κουτσούμπα και «έδειξε» προς Απρίλη

Eurokinissi

Τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος δέχτηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, τη στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης, εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, κ.ά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχήθηκε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνομιλώντας με την Κ. Σακελλαροπούλου, ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε το ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών, και της ζήτησε να συμβάλει στην κατεύθυνση της νομοθετικής κατοχύρωσης ανώτατου επιπέδου Καλλιτεχνικής Παιδείας (βλέπε αναλυτικά και σελίδα 10).

Συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τον ρώτησε αν αποφάσισε την ημερομηνία των εκλογών, με εκείνον να του απαντά ότι μετά τον Απρίλη όλα είναι ανοιχτά. Στο ερώτημα του Δ. Κουτσούμπα πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε πως «μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, εφόσον οι κάλπες στηθούν πριν από το Πάσχα και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δεύτερες εκλογές δεν πρέπει να πέσουν πάνω στις προαγωγικές ή πανελλαδικές εξετάσεις, ως πιθανότερη ημερομηνία παρουσιάζεται η Κυριακή των Βαΐων, 9 Απρίλη.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, με βάση τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τη νέα κατανομή, η Εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής κερδίζει δύο έδρες, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, καθώς και η Α' Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι Εκλογικές Περιφέρειες Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Αρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις Εκλογικές Περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί μέχρι τις 10 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ