Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Χιλιάδες στη «γύρα» για ένα σκεύασμα ενώ οι βιομήχανοι παζαρεύουν για την κερδοφορία τους

«Εξορθολογισμό» τιμών ...προς τα πάνω προαναγγέλλει η κυβέρνηση

«Η θα πληρώνετε πανάκριβα τα φάρμακα ή δεν θα έχετε φάρμακα»: Αυτή είναι ουσιαστικά η απάντηση κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων στον λαό που αγωνιά και ξεροσταλιάζει στα φαρμακεία αναζητώντας το πολύτιμο σκεύασμα για μια σειρά από ασθένειες, από τις πιο απλές μέχρι άλλες που απαιτούν στοχευμένη και σύνθετη θεραπεία. Τέτοιο άλλωστε ήταν και το μήνυμα από τη χτεσινή σύσκεψη κυβέρνησης, βιομηχάνων του κλάδου και άλλων φορέων, από την οποία προέκυψε ως «μέτρο» για τις τραγικές ελλείψεις ο «εξορθολογισμός των τιμών», δηλαδή η ...διόρθωσή τους προς τα πάνω! Ενώ άλλο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, μαζί με την προώθηση των γενοσήμων, σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί η ζήτηση και να γίνει πιο δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στο Φάρμακο - εμπόρευμα.

Κι ενώ καθημερινά χρόνια τώρα έχει επιβεβαιωθεί η ανάγκη να απαγορευτούν πλήρως και διά παντός οι «παράλληλες εξαγωγές», η κυβέρνηση σε συνέχεια των αντίστοιχων «μέτρων» που έπαιρναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αρκείται σε «αυστηρούς ελέγχους», «καταγραφή αποθεμάτων», «μερική απαγόρευση εξαγωγών» κ.ο.κ.

Νέες απαιτήσεις «στήριξης» από τους φαρμακοβιομήχανους

Παράλληλα, κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι επιχειρούν να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη, επικαλούμενοι την «παγκόσμια διάσταση» του φαινομένου, και την ίδια στιγμή παζαρεύουν τα επόμενα επεισόδια της «στήριξης» της φαρμακοβιομηχανίας από το κράτος.

Μια «στήριξη» για την οποία «σφάζονται» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι έχουν τη «συνταγή» για να «ομαλοποιήσουν» την αγορά. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ φορτώνει το πρόβλημα σε «ιδεοληψίες» της ΝΔ, παρουσιάζοντας ως «λύση» μια ακόμα προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», ενώ δεν λέει κουβέντα για τις ευθύνες των φαρμακοβιομηχάνων. Η δε ΝΔ ανακοινώνει μέτρα όπως τα παραπάνω και παρουσιάζει ως «δείγμα γραφής» τις αναστολές λειτουργίας σε φαρμακαποθήκες.

«Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης», σημείωσε χτες με νόημα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) μετά τη σύσκεψη, ενώ η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων κάνει λόγο για «υπερφορολόγηση», «τεράστιο clowback», «αυξημένο κόστος παραγωγής» κ.ο.κ. Κι αυτά παρά τις μεγάλες «εκπτώσεις» στις υποχρεώσεις των φαρμακοβιομηχάνων προς το κράτος (clowback), ως «κίνητρα» για «έρευνα και ανάπτυξη» καινοτόμων φαρμάκων, που μέσω του προϋπολογισμού φορτώνονται στον λαό.

Επίσης, ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για «στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», «βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή αγορά».

Δεν βρίσκουν ούτε αντιβηχικά

Στο μεταξύ, στη γύρα από φαρμακείο σε φαρμακείο εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειές τους, για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα φάρμακα. Σε μια περίοδο μεγάλης έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων, στους ενηλίκους και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, οι ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα) ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους γονείς. Ηδη τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσκολία να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν στα παιδιά τους, αναγκάστηκαν να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, ακόμα και από πόλη σε πόλη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εύρεση σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των ιώσεων παραμένει δύσκολη υπόθεση.

Υπήρχαν όλες οι προειδοποιήσεις για τη σημερινή αθλιότητα

Οπως εξηγεί ο Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ, δεν έχει μείνει κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων στην οποία να μην εκδηλώνεται, στον έναν ή στον άλλον βαθμό, πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα αντιβιοτικά για τα παιδιά και τα εισπνεόμενα, τα φάρμακα είτε λείπουν εντελώς είτε οι ποσότητες που διαθέτουν τα φαρμακεία υπολείπονται δραματικά της ζήτησης. Παράλληλα, ελλείψεις εκδηλώνονται σε μια ευρεία γκάμα σκευασμάτων τα οποία αφορούν χρόνιες παθήσεις και μεγάλες ομάδες ασθενών, όπως είναι, για παράδειγμα, τα φάρμακα για τον διαβήτη και την υπέρταση. «Η τροφοδοσία των φαρμακείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι τραγική», τονίζει. Ετσι, για σκευάσματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης τα φαρμακεία τροφοδοτήθηκαν με μόλις «ένα κουτί μέσα στον Δεκέμβρη», με αποτέλεσμα το ...απόθεμα να εξαντλείται από τις πρώτες κιόλας συνταγές. Οι ασθενείς είναι συνεχώς «σε μια γύρα» για να βρουν τα φάρμακά τους, όπως περιγράφει, ενώ αφού γυρίσουν δέκα και πλέον φαρμακεία, συνήθως χωρίς αποτέλεσμα, αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα είναι γενικό.

Αντιμέτωποι με την αγωνία των ασθενών που αναζητούν μάταια τη φαρμακευτική τους αγωγή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία. «Πάντα υπήρχε θέμα με ελλείψεις», υπογραμμίζουν εργαζόμενοι, με φάρμακα να βρίσκονται είτε συστηματικά είτε περιστασιακά σε έλλειψη. Ωστόσο, «από το καλοκαίρι και μετά έχει παραγίνει το κακό», διαπιστώνουν. Σήμερα, με την έξαρση των ιώσεων, είναι αναγκασμένοι να ενημερώνουν καθημερινά ασθενείς και γονείς ότι δεν μπορούν να τους προμηθεύσουν με τα πιο συνηθισμένα φάρμακα. «Δεν έχουμε αντιπυρετικά. Παραγγέλνω 20 και μου στέλνουν 2 από την αποθήκη», περιγράφει συγκεκριμένα μια εργαζόμενη. Ανάλογη είναι η κατάσταση για τα αποσυμφορητικά, τα αντιβηχικά, τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στα παιδιά, τα εισπνεόμενα, τις οφθαλμιατρικές αντιβιοτικές σταγόνες. Μάλιστα, «η κατάσταση χειροτερεύει», με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία ασθενών και να στερούνται το δικαίωμα σε φθηνό και προσβάσιμο φάρμακο.

«Λεονταρισμοί» αντί για ουσιαστικά μέτρα

Στο μεταξύ, την αναστολή λειτουργίας που επέβαλε η κυβέρνηση σε δύο φαρμακαποθήκες στη Β. Ελλάδα αφού αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο σχολιάζει η ΚΟΒ Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος, «ο υπουργός Υγείας προχωρά σε λεονταρισμούς και παρουσιάζει ως υποτιθέμενη λύση την απογραφή των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες, με την απειλή της αναστολής λειτουργίας τους». Ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα «δεν βρίσκεται στη λειψή καταγραφή ή παραγωγή φαρμάκων, αλλά στην ίδια την άναρχη παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων ως εμπορεύματος, στη δυνατότητα που δίνεται στους καπιταλιστές να προχωράνε σε παράλληλες εξαγωγές με κριτήριο το μέγιστο δυνατό κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ