Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στον Λούλα και πάλι η σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης

Στον 77χρονο Λουίς Ινάσιου ντα Σίλβα πέρασε ξανά χτες η προεδρία της Βραζιλίας, μίας από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη, μέλους των BRICS και άλλων ανερχόμενων διακρατικών σχημάτων, που παζαρεύει σκληρά με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών (ΡΤ) και έχοντας καταθέσει δείγματα γραφής προς εξυπηρέτηση των βραζιλιάνικων μονοπωλίων, στο διάστημα 2003 - 2010 (σε δύο θητείες στην προεδρία της χώρας), ο Λούλα ορκίστηκε μοιράζοντας τις γνωστές υποσχέσεις για «αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και πείνας», κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του παράλληλα με ορισμένα μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ηδη, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φ. Χαντάντ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το «έξω από κάθε λογική» πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 41 δισ. δολάρια) που προβλέπει ο ψηφισμένος από το Κογκρέσο προϋπολογισμός για το 2023, αναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα μέτρα για τον «έλεγχό» του.

Ενδεικτική είναι και η υποδοχή που επιφύλαξαν στην επιστροφή Λούλα μια σειρά ηγέτες, όπως ο Γερμανός Πρόεδρος Φ. Β. Σταϊνμάγερ, που σχολίασε ότι η Βραζιλία ανακτά το μερίδιό της ως ένας «βασικός διεθνής παράγοντας». Από την ίδια την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα, ο Σταϊνμάγερ εμφανίστηκε σίγουρος για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Σε «πραγματιστικές πολιτικές» προσβλέπει κι ο Μαδούρο

Διεργασίες «τρέχουν» όμως και στη Βενεζουέλα, όπου οι βουλευτές τριών εκ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του λεγόμενου «κυβερνητικού» σχήματος του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ - επίδοξου πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό (με 72 υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές).

Στις 5/1 η Εθνοσυνέλευση που ελέγχεται από την αντιπολίτευση (και δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση) αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ορισμένες αρμοδιότητες του Γκουαϊδό, κυρίως για την «προστασία» των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό που «πάγωσαν» οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για να στηρίξουν τα σχέδια ανατροπής του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της χώρας, Ν. Μαδούρο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ν. Μαδούρο δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη, απόλυτα έτοιμη, να κατευθυνθεί προς διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσες άλλες μπορεί να ακολουθήσουν».

Θυμίζουμε ότι με φόντο και τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στον διεθνή ενεργειακό εφοδιασμό, ο Λευκός Οίκος έστειλε το 2022 απεσταλμένους στο Καράκας για διαπραγματεύσεις και χαλάρωσε κυρώσεις σε βάρος του Καράκας, ενώ ο αμερικανικός κολοσσός «Chevron» θα δραστηριοποιηθεί στη Βενεζουέλα καταρχήν για το επόμενο εξάμηνο.

«Ελπίζω πως μια αχτίδα φωτός θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν κατά μέρος την εξτρεμιστική πολιτική και να υιοθετήσουν πιο πραγματιστικές πολιτικές έναντι της Βενεζουέλας» σημείωσε ο Μαδούρο.

Πρόσθεσε δε ότι «τα πράγματα προχωράνε καλά» με την ΕΕ και ότι διεξάγεται «διαρκής διάλογος» με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ