Τρίτη 3 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέο έγκλημα των κατοχικών δυνάμεων στην πόλη Τζενίν

Από την κηδεία των δύο Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην Τζενίν

Copyright 2023 The Associated

Από την κηδεία των δύο Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στην Τζενίν
Μακραίνει μέρα με τη μέρα η μαύρη λίστα των εγκλημάτων που διαπράττουν σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη.

Χτες, πριν από τα χαράματα, δύο νεαροί ηλικίας 21 και 25 ετών έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, σε μια ακόμη εισβολή του στρατού για να κατεδαφίσει σπίτια Παλαιστινίων αγωνιστών στο χωριό Κφαρ Νταν που βρίσκεται κοντά στην Τζενίν. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τα θύματα είναι ο Μοχάμεντ Χουσίγια, που ήταν μέλος της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων Αλ Ακσα», και ο Φουάντ Αμπιντ.

Νωρίτερα, το Παλαιστινιακό Κέντρο Μελέτης Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2022 συνελήφθησαν πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων 164 γυναικών, 865 παιδιών και εφήβων). Ο διευθυντής του Κέντρου, Ριγιάντ αλ Ασκάρ, τόνισε ότι όλοι οι κρατούμενοι υπέστησαν εξευτελισμούς ή ταπεινώσεις, σωματική βία και βασανιστήρια. Περίπου 410 από τους συλληφθέντες τιμωρήθηκαν ή τέθηκαν υπό κράτηση λόγω αναρτήσεων που είχαν κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το πρόσχημα της προτροπής σε αντικατοχική δράση.

Προκλήσεις εποίκων στο τέμενος Αλ Ακσα

Στο μεταξύ, η συμμετοχή ακροδεξιών Εβραίων εποίκων στην κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου που ορκίστηκε την περασμένη βδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κνέσετ (63 ψήφοι υπέρ σε σύνολο 120), όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Μεταξύ άλλων, τροφοδοτούνται οι προσπάθειες Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ να ανατρέψουν το καθεστώς που αφορά τους ιερούς τόπους και μνημεία μουσουλμάνων και χριστιανών, με πρώτο το τέμενος αλ Ακσα.

Την Κυριακή, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, δεκάδες Εβραίοι έποικοι εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του τεμένους για να προσευχηθούν παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση που ισχύει μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 για όλους τους μη μουσουλμάνους. Λίγες ώρες μετά την είσοδό τους στο προαύλιο του τεμένους, δεκάδες οργανώσεις Εβραίων εποίκων έστειλαν επιστολή στον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζητώντας να αυξήσει την πρόσβασή τους στον χώρο και να επιτρέψει την εκεί ανέγερση εβραϊκής συναγωγής.

Την περασμένη βδομάδα, ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', είχε καλέσει τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να μην παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν τον ρόλο του ως «κηδεμόνα» των ιερών τόπων χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας ότι η πλευρά του είναι «αρκετά καλά» προετοιμασμένη και για την περίπτωση σύγκρουσης.

Στο μεταξύ, σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπερψηφίστηκε στις 31 Δεκέμβρη (με 87 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 53 αποχές) και απαιτεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Η ΓΣ του ΟΗΕ ψήφισε το σχέδιο απόφασης. Οι δυτικές χώρες εμφανίστηκαν «διχασμένες» στην ψηφοφορία, ενώ οι αραβικές χώρες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ, περιλαμβανομένων όσων έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Υπέρ ψήφισαν Κίνα και Ρωσία, ενώ Ισραήλ και ΗΠΑ ψήφισαν κατά.

Ωθηση στις «συμφωνίες του Αβραάμ»

Το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση Νετανιάχου δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των συμφωνιών εξομάλυνσης σχέσεων με αραβικές χώρες στο πλαίσιο των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» που εγκαινίασε το φθινόπωρο του 2020 με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νετανιάχου σχεδιάζει τις επόμενες μέρες (ενδεχομένως εντός της επόμενης βδομάδας) να κάνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Χτες, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, ανακοίνωσε ότι ως τον Μάρτη θα πραγματοποιηθεί σύνοδος με τους ομολόγους του από τις χώρες των «συμφωνιών του Αβραάμ» στο Μαρόκο. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα, θα συναντηθούν οι γενικοί διευθυντές των ΥΠΕΞ των χωρών αυτών στο Αμπου Ντάμπι για να προετοιμάσουν τη σύνοδο.

«Η επέκταση των συμφωνιών με άλλες χώρες δεν είναι θέμα για το "αν" αλλά το "πότε"», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί του Ισραήλ με τους σημερινούς εταίρους απέφεραν 2,85 δισ. δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές το 2022 και «μια σημαντική συμβολή στην ασφάλεια και στην περιφερειακή σταθερότητα».

Παράλληλα, ο Κοέν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, με τον οποίο συζήτησαν όχι μόνο την ενδυνάμωση των «συμφωνιών του Αβραάμ» αλλά και τις προσπάθειες των χωρών τους κατά της ανάπτυξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι διμερείς στρατηγικές σχέσεις είναι για το Ισραήλ η πρώτη προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο «ισορροπημένων» σχέσεων με ΗΠΑ και Ρωσία, ο Κοέν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φονικές επιθέσεις κατά ριπάς και προκλήσεις σε βάρος των Παλαιστινίων (2024-08-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε Παλαιστίνιους (2023-06-26 00:00:00.0)
Δεκάδες τραυματίες για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ (2022-05-31 00:00:00.0)
Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων από τις κατοχικές δυνάμεις (2021-06-12 00:00:00.0)
«Προεκλογική» αναγνώριση εποικισμών επιδιώκει ο Νετανιάχου (2019-08-13 00:00:00.0)
Ελιγμοί και ένταση της επιθετικότητας (2011-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ