Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Ay Carmela»

Του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα στο θέατρο «Μεταξουργείο»

Η υπόθεση: Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές του Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τους διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;

«Ay Carmela»... μια γυναίκα που δεν σηκώνει το άδικο. Μια γυναίκα και ένας άνδρας, δύο ηθοποιοί βαριετέ, βρίσκονται στο λάθος σημείο τη λάθος ώρα. Οταν το λάθος σημείο είναι το στρατόπεδο των Φρανκιστών και η λάθος ώρα είναι ο Ισπανικός Εμφύλιος, τότε η επιλογή να σταθείς στη σωστή πλευρά της Ιστορίας πληρώνεται... Συχνά πληρώνεται και η επιλογή να σταθείς στη μέση.

Η εντυπωσιακή και δυναμική Καρμέλα είναι μόνο μια ηθοποιός, μια διασκεδάστρια. Είναι μία περιπλανώμενη καλλιτέχνιδα, δεν κάνει εξαιρέσεις, δεν επιλέγει το κοινό της, ούτε καν το νούμερό της. Αγανακτεί καθώς πρέπει να υπακούσει στην αδικία και διεκδικεί την επιλογή που της έχουν στερήσει. Φλέγεται από πάθος, φλέγεται...


Ο φοβισμένος Παουλίνο διακρίνει το σημείο και την ώρα και δεν θέλει να κάνει λάθος. Επιλέγει την επιλογή που του άφησαν για να αποφύγει τη φωτιά που θα τους κάψει. Τελικά, φλέγεται και αυτός από την οδυνηρή απώλεια.

Οι επιλογές της Καρμέλας και του Παουλίνο συνάδουν με τη συνειδητοποίηση που τους χαρακτηρίζει ή μάλλον δεν τους χαρακτηρίζει, προδιαγράφοντας την τραγική κατάληξή τους.

Το κείμενο του Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα είναι τρυφερό, εύθυμο και καυστικό. Αποτυπώνει την οπτική των λαϊκών ανθρώπων για τον Ισπανικό Εμφύλιο, τη βαρβαρότητα του φασισμού. Οι προσαρμογές του κειμένου από τους συντελεστές της παράστασης και η παρουσία του Ελληνα κομμουνιστή στις Διεθνείς Ταξιαρχίες επιχειρούν να αναδείξουν τις προεκτάσεις και τις αναλογίες στην Ιστορία του τόπου μας.

Η μουσική πλαισίωση και η κινησιολογία, το λιτό σκηνικό και οι κομψές εμφανίσεις των ηθοποιών μάς μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα και την ιστορική συγκυρία του Ισπανικού Εμφυλίου.

Αξίζει να τη δείτε.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα. Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού. Δραματουργία - Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα. Φωτισμοί: Λέων Εσκενάζη. Πρωτότυπη μουσική: Αρτεμις Ματαφιά. Εκτέλεση μουσικής - Ενορχήστρωση - Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης. Τραγούδι: Αρτεμις Ματαφιά.

Διανομή: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού.

Για δύο τελευταίες παραστάσεις: Δευτέρα 9/1 και Τρίτη 10/1, στις 21.00, στο Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14 και Κεραμεικού).


Ν. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ