Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΤΕΙΟ
Συστηματικό ξέπλυμα του ΝΑΤΟ, με «σφραγίδα» της αμερικάνικης πρεσβείας

Σε συστηματικό ξέπλυμα του ΝΑΤΟ επιδίδεται το Πάντειο, σε συντονισμό με την αμερικάνικη πρεσβεία, σε μια προσπάθεια στοίχισης σπουδαστών με τα ιμπεριαλιστικά προτάγματα.

Συγκεκριμένα, με δέλεαρ ένα «Πιστοποιητικό Παρακολούθησης», το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου διοργανώνει ήδη από τον Νοέμβρη, με την «υποστήριξη», επισήμως, της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, «σειρά διαλέξεων με αφορμή την 70ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Ηδη καλύφθηκαν ως «θεματικές ενότητες» «Η δημιουργία και η εξέλιξη του ΝΑΤΟ» τον Νοέμβρη και «Νότια πτέρυγα: συνοχή και τριβές» και «Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία» τον Δεκέμβρη.

Μέσα στον Γενάρη προγραμματίζονται οι διαλέξεις «Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ» (μεταξύ των ομιλητών και ο Ruben-Erik Diaz-Plaza, σύμβουλος στη Μονάδα Σχεδιασμού Πολιτικής στο Γραφείο του γγ του ΝΑΤΟ) και «Ευρωπαϊκή ασφάλεια, ΝΑΤΟ και διατλαντικός δεσμός».

Τον Φλεβάρη προγραμματίζουν «διάλεξη» με θέμα «H στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και το ΝΑΤΟ» (μεταξύ των ομιλητών και η Μαριλένα Κοππά, πρώην ευρωβουλευτής εκλεγμένη με το ΠΑΣΟΚ και αναπ. καθηγήτρια του Παντείου), ενώ ακολουθούν τον Μάρτη οι «διαλέξεις» «Το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια» και «Το ΝΑΤΟ και οι νέες προκλήσεις ασφαλείας: Κυβερνοασφάλεια, μετανάστευση, αναδυόμενες τεχνολογίες, κλιματική αλλαγή».

Καθώς πιάνουν όλα τα θέματα που ιεραρχεί ψηλά στα προτάγματά της η λυκοσυμμαχία, τον Απρίλη προγραμματίζουν διάλεξη με τίτλο «Το ΝΑΤΟ στην εποχή του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων: Παγκόσμιες προκλήσεις και ο ρόλος της Κίνας» (μεταξύ των ομιλητών θα είναι και εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας), ενώ κλείνουν τον Μάη την προπαγανδιστική τους εκστρατεία με «διάλεξη» για τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά για τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα στις εν λόγω μαζώξεις είναι και τα όσα ακούστηκαν τον Νοέμβρη, οπότε και πάλι το ΙΔΙΣ με «εταιρική» στήριξη από το ΝΑΤΟ και οικονομική από το Ευρωκοινοβούλιο διοργάνωσε τον Νοέμβρη στην Αθήνα «Φόρουμ Ασφαλείας».

Εκεί παρεμβαίνοντας ο Mircea Geoana, αναπ. γγ του ΝΑΤΟ, επανέλαβε μια σειρά από «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» σε επισημάνσεις περί της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, συν άλλο ένα κάλεσμα σε «διάλογο» προς τις δύο πλευρές.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι αμφότεροι «στρατηγικοί εταίροι - κλειδιά» για το ΝΑΤΟ, η «δουλειά» του οποίου, όπως ισχυρίστηκε, είναι «να τους φέρνει κοντά», εξ ου και καταβάλλει όλες τις δυνατές «διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους να αντιμετωπίσουν τα όποια θέματα και να διαχειριστούν τις κρίσεις», όπως είπε.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν όταν θύμισε τη «δύσκολη κατάσταση πριν ενάμιση χρόνο, με το πρόβλημα με την Ενέργεια και τα χωρικά ύδατα», επιμένοντας ότι στο ΝΑΤΟ «δεν λαμβάνουμε θέση, αλλά ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης» στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας, παραπέμποντας εκεί για διάλογο μεταξύ των δύο μερών και επιμένοντας ότι υπάρχει «ανάγκη για ενότητα πάνω σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» («τη ρωσική επιθετικότητα»), στον βωμό της οποίας τίθενται υπό αμφισβήτηση τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα που του τέθηκε, τι μέτρα θα παρθούν από πλευράς ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις. «Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα για να προσπαθήσουν να βρουν αρμονία και πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα, αλλά καλό είναι οι διαφορές να αντιμετωπιστούν μέσω διπλωματίας και όχι μέσω κλιμάκωσης. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε, σε ένα ρεσιτάλ τσουβαλιάσματος, ίσων αποστάσεων και - στην πράξη - αβάντας στην τουρκική προκλητικότητα.

Παραπέρα, στο ευρύτερο πλαίσιο, προαναγγέλλοντας ήδη από τότε κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία στην Ουκρανία, αναγνώρισε ότι η ελληνική αστική τάξη δίνει το «παράδειγμα» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προταγμάτων της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και επίσης στη Μεσόγειο. Οι ναυτικές σας δυνάμεις ενισχύουν την παράταξη δυνάμεών μας. Τα μαχητικά κρατούν ασφαλή τον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο (σ.σ. λόγω ένδειας δικών του μέσων, το κάνουν επίσης στους εναέριους χώρους Αλβανίας και Β. Μακεδονίας) και συμβάλλετε στις αποστολές μας σε Ιράκ και Κοσσυφοπέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ