Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ο Τσαβούσογλου πάει Ουάσιγκτον για όλα τα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος»

Ενα ακόμα βήμα προς τον στόχο για ενεργειακό «κόμβο» στην περιοχή έκανε η Τουρκία με τη συμφωνία με τη Βουλγαρία

Από προηγούμενη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν

Copyright 2022 The Associated

Από προηγούμενη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν
Νέα ώθηση στο παζάρι για την ενίσχυση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και τη διατήρηση της Αγκυρας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο θα δώσει η επίσκεψη που θα κάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις ΗΠΑ, στις 17 Γενάρη, για να συναντήσει μια μέρα μετά τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, στις ΗΠΑ, «θα έχουμε πολλές επαφές. Ισως πάμε στο Χιούστον και εγκαινιάσουμε το νέο κτίριο του γενικού προξενείου μας εκεί». Ενώ στην ατζέντα των διμερών επαφών θα βρεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων η Συρία (με φόντο τις διεργασίες αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Δαμασκό, με την ευγενική «στήριξη» της Μόσχας προς το παρόν) αλλά και η αγορά αμερικανικών F-16. Από την ημερήσια διάταξη δεν θα λείψουν φυσικά ούτε τα Ελληνοτουρκικά, σε μια περίοδο που η Αγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακό και την ίδια στιγμή δηλώνει έτοιμη για όξυνση του παζαριού, με όλα τα θέματα «ανοιχτά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, έστειλε στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, συλλυπητήρια για τον θάνατο της μητέρας του. Ο Ελληνας υπουργός, ευχαριστώντας τον «για τη συμπαράσταση», ευχήθηκε «το 2023 να είναι ένα έτος ειρήνης για το οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί ώστε να είναι ειρηνικό και ευτυχισμένο».

Συμφωνία Τουρκίας - Βουλγαρίας για LNG

Στο μεταξύ, ένα ακόμα βήμα στον στόχο για «ενεργειακό κόμβο» στην Ανατολική Θράκη, στόχο ανταγωνιστικό και προς τους αντίστοιχους της ελληνικής αστικής τάξης, έκανε χτες η Τουρκία υπογράφοντας διμερή συμφωνία με τη Βουλγαρία για την πρόσβαση της δεύτερης στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε στη Σόφια, προβλέπει ότι η κρατική Bulgargaz EAD της Βουλγαρίας θα μπορεί να εισάγει LNG μέσω των τερματικών σταθμών και του δικτύου της Τουρκίας για 13 χρόνια. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, η Βουλγαρία θα μπορεί να χρησιμοποιεί συνολική χωρητικότητα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ετησίως, και αν εκπληρωθεί θα μπορεί να καλύπτει περίπου το ήμισυ της εγχώριας ζήτησης της Βουλγαρίας.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ροζέν Χρίστοφ, σημείωσε πως «χάρη σε αυτήν τη συμφωνία, είμαστε πλέον σε θέση να αγοράζουμε φυσικό αέριο από παραγωγούς σε όλο τον κόσμο», προσθέτοντας πως «αυτή είναι μια λύση όχι μόνο εθνικής και περιφερειακής σημασίας αλλά και ευρωπαϊκής».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τον ειδικευμένο σε θέματα Ενέργειας Τύπο, η Βουλγαρία «παρακάμπτει» έτσι ως έναν βαθμό και την πρόσβαση σε φορτία LNG μέσω Ελλάδας, τα οποία υπόκεινται σε μια σειρά από δεσμεύσεις και περιορισμούς ελέω ΕΕ.

Της συμφωνίας με τη Βουλγαρία είχε προηγηθεί τον Δεκέμβρη αντίστοιχη συμφωνία με τη Ρουμανία, για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι τα σχέδια για τη δημιουργία «παγκόσμιου ενεργειακού κόμβου» στην Ανατ. Θράκη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο και των τελευταίων συνομιλιών Πούτιν - Ερντογάν, μεταξύ άλλων και για ποσότητες από Ρωσία και Τουρκμενιστάν προς την ΕΕ, όσο και στα παζάρια με τις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του «Bloomberg» η Τουρκία χρησιμοποίησε πέρυσι λιγότερο από το μισό της χωρητικότητας των τεσσάρων τερματικών LNG που διαθέτει, της τάξης των 22 εκατομμυρίων τόνων.

«Η Τουρκία δεν αποτελεί κώλυμα», λέει ο Αναστασιάδης

Την ίδια στιγμή, το δικό τους «βάρος» στις εξελίξεις προσθέτουν οι ενδοαστικές διεργασίες που εντείνονται στην περιοχή, ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί και στην Κύπρο (προεδρικές, τον Φλεβάρη), αλλά και στην Τουρκία (προεδρικές και βουλευτικές, με τα ως τώρα δεδομένα, τον Ιούνη).

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι «η Κύπρος μπορεί να γίνει παίχτης στα Ενεργειακά». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι «η Τουρκία αποτελεί κώλυμα για αξιοποίηση των υδρογονανθρακικών μας πόρων στις περιοχές που έχουμε αδειοδοτήσει και έγιναν έρευνες και έχουμε βρει ποσότητες φυσικού αερίου».

Χτες, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, παρέθεσε γεύμα στον Κύπριο Πρόεδρο και τη σύζυγό του, Αντρη Αναστασιάδου, ευχαριστώντας τον «για την πολυετή στενή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη μεταξύ τους συζήτηση τονίστηκε επίσης ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία «αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως υπεύθυνες δυνάμεις προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες που απορρέουν από αυτό». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του σε «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Στο μεταξύ, η προετοιμασία για τις εκλογές στην Κύπρο πυκνώνει τις επαφές και γύρω από το Κυπριακό. Ο υποψήφιος για την προεδρία από το ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε με τον πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, με το σκεπτικό ότι ανήκει στη μερίδα των Τουρκοκυπρίων πολιτικών που διαφωνούν με την πρόταση της Αγκυρας περί σύστασης δύο κρατών στην Κύπρο.

Σενάρια για εκλογές νωρίτερα στην Τουρκία

Τέλος, στην ίδια την Τουρκία, φούντωσαν πάλι χτες τα σενάρια περί πιθανής αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών, ώστε να γίνουν νωρίτερα.

Ο συνεργάτης του Ερντογάν, ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε χτες την απροθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης (των «6» που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Εθνική Συμμαχία» και στα οποία περιλαμβάνονται και πρώην στενοί συνεργάτες του Ερντογάν) για τη διενέργεια των εκλογών νωρίτερα. Πάντως, ας καταγραφεί ότι οι «6» ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε κοινό υποψήφιο για την προεδρία της χώρας. Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είπε ότι «δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα μας» η συνδιαμόρφωση κοινού υποψηφίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανακοίνωσε χτες ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 25% (με τον πληθωρισμό να «πέφτει» στο 64%...).

Στο μεταξύ η τουρκική αστική τάξη «διατύπωσε» και χθες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να παραβιάζει 49 φορές τον ελληνικό ενάεριο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ