Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύονται δεκάδες εργαζόμενοι στη φύλαξη των εργοταξίων του μετρό

Την εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβικά έως τώρα το έργο της φύλαξης στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν εργατικά σωματεία της πόλης για τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων και απλήρωτα δεδουλευμένα.

Δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται απλήρωτοι στον δρόμο μιας και λήγει η σύμβαση της συγκεκριμένης εταιρείας και αναλαμβάνει άλλη για το ίδιο έργο, στους ίδιους χώρους, με ίδιες ευθύνες.

Παράλληλα, η εταιρεία, παρά τις καταγγελίες, δεν έχει καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων ενώ χρωστά δεδουλευμένα έως και 2 μηνών σε ορισμένους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εργαζομένων σε καθαριότητα και φύλαξη σε εργολαβίες της Κεντρικής Μακεδονίας, Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μακεδονίας απαιτούν να παραμείνουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή των δικαιωμάτων τους, ανεξάρτητα από το ποιος εργολάβος θα αναλάβει το έργο. Επίσης, απαιτούν να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα, το Δώρο Χριστουγέννων, να διευθετηθεί άμεσα οποιαδήποτε εκκρεμότητα και να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

«Από Πρωτοχρονιά άνεργοι! Αυτό το δώρο επεφύλασσε προς τους εργαζόμενους η εταιρεία που είχε αναλάβει εργολαβικά έως τώρα το έργο της φύλαξης στα εργοτάξια του μετρό», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Ο θεσμός των εργολάβων - δουλεμπόρων, οι δεκάδες μορφές "ελαστικής" απασχόλησης, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες για μισθούς - ψίχουλα υπάρχουν και επεκτείνονται όλα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό συμβαίνει γιατί όχι μόνο όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις διατηρούν ένα άκρως αντεργατικό πλαίσιο, αλλά και γιατί η καθεμία από αυτές έχει βάλει και βάζει τη δικιά της υπογραφή με νέους νόμους σε βάρος των κατακτήσεων των εργαζομένων.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλοι οι δορυφόροι τους είναι απολύτως υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση. Είναι υπεύθυνοι επίσης και για το ότι τέτοια φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας παρατηρούνται σε έργα που το ίδιο το Δημόσιο και οι φορείς του αναθέτουν στους διάφορους εργολάβους. Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά και ένα έργο όπως το μετρό, το οποίο έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε "μαύρη τρύπα" και που έχει "καταπιεί" εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ταλαιπωρούνται από ένα έργο που εξαιτίας των ίδιων δεν λέει να ολοκληρωθεί τα τελευταία, πολλά χρόνια!

Η πολιτική των ίδιων κομμάτων είναι που ευθύνεται για την όξυνση της καταστολής σε βάρος των εργαζομένων. Σκοπός τους είναι να λύσουν τα χέρια της εργοδοσίας προκειμένου να λειτουργεί ασύδοτα. Οι απολύσεις στα εργοτάξια του μετρό, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στη φύλαξη συνολικότερα, οι "ελαστικές" μορφές απασχόλησης χωρίς προγράμματα, χωρίς καμία σταθερότητα, συνδέονται άμεσα και με τις απολύσεις των τριών εκλεγμένων συναδέλφων μας από σωματεία που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Δεν θα τους περάσει! Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους. Θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Οπως σε κάθε περίπτωση έτσι και σε αυτή είναι ξεκάθαρο ότι ο μόνος εγγυητής για τις δουλειές μας, για την ίδια μας τη ζωή είναι ο ίδιος ο οργανωμένος μας αγώνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ