Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
«Μέτρα» και «αντίμετρα» ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα με επίκεντρο τη νέα έξαρση

Αντιδρά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς η Κίνα

Σε έξαρση τα κρούσματα στην Κίνα

Copyright 2023 The Associated

Σε έξαρση τα κρούσματα στην Κίνα
«Δεν θεωρούμε ότι οι περιορισμοί στην είσοδο που ορισμένες χώρες αποφάσισαν απέναντι στην Κίνα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, σχολιάζοντας τα μέτρα στα οποία προχωρούν μια σειρά από χώρες της Δύσης και όχι μόνο, αντιδρώντας στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας, όπως εκδηλώνεται καταρχάς στην Κίνα. Η Μάο χαρακτήρισε τα μέτρα «δυσανάλογα και απλά απαράδεκτα» τονίζοντας ότι «εμείς από τη μεριά μας απορρίπτουμε σθεναρά τη χρήση μέτρων για την COVID για πολιτικούς στόχους και θα λάβουμε αντίστοιχα μέτρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, αντιδρώντας σε διάφορες καταστάσεις».

Χτες, το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν (και καταγράφηκαν ως τέτοιοι) τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο.

Την ίδια στιγμή, το Κατάρ προστέθηκε στις χώρες που απαιτούν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην επικράτειά τους να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19, πραγματοποιημένο μέσα στο τελευταίο 48ωρο. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό τους. Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία, Μαρόκο.

Αλλά και στην ΕΕ, μετά από συνεδρίασή της, η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας συνέκλινε (με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας) σε δράση που περιλαμβάνει διενέργεια τεστ για τους ταξιδιώτες πριν ακόμα αναχωρήσουν από την Κίνα προς την ΕΕ. Τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων, με την επίτροπο Υγείας να δηλώνει ότι «η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID». Σήμερα αναμένεται σχετική συζήτηση και στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων).

Να σημειωθεί, πάντως, ότι νωρίτερα, το ECDC (Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) της ΕΕ είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται στην Κίνα έχουν ήδη εμφανιστεί στην ΕΕ και ως τέτοιες δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσοποιητική αντίδραση» των Ευρωπαίων, αλλά και ότι οι πολίτες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλότερα επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τους «Financial Times», η επίτροπος Υγείας ήρθε σε επαφή με Κινέζους αξιωματούχους συζητώντας την προσφορά εμβολίων «ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού. Οπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην προσφορά.

Οσον αφορά τη διασπορά στην ίδια την Κίνα, ρεπορτάζ επικαλούνται στοιχεία τοπικών αρχών, όπως, για παράδειγμα, στην επαρχία Ζεζιάνγκ (συνορεύει με τη Σαγκάη), όπου την προηγούμενη βδομάδα εκτιμούσαν ότι κάθε μέρα υπάρχουν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα COVID. Στην επαρχία Χαϊνάν οι αρχές εκτίμησαν την Παρασκευή σε περισσότερο από 50% το ποσοστό των κατοίκων που έχουν μολυνθεί από COVID, ενώ στις πόλεις Τζουζού και Ζουσάν υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον το 30% των κατοίκων έχει προβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Θερίζει η γρίπη

Στο μεταξύ, αντιμέτωπος με το επικίνδυνο «κοκτέιλ» των ιών είναι ο λαός και στη χώρα μας, με τη γρίπη να εξαπλώνεται ραγδαία και τον κορονοϊό να εξακολουθεί να σέρνεται ανεξέλεγκτος. Σύμφωνα με ειδικούς, η γρίπη αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και τα κρούσματα να φτάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες κάθε βδομάδα. Ανησυχία προκαλεί η χαμηλή «ανοσολογία», αφού οι περισσότεροι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ταλαιπωρούνται και μικρά παιδιά με τα νοσοκομεία παίδων να «φρακάρουν» σε κάθε εφημερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ