Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Νέα κανονικότητα» οι υψηλές τιμές Ενέργειας

Το πρώτο τάνκερ που μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ στη Γερμανία έφτασε χτες στο λιμάνι Βιλχελμσχάφεν της Βόρειας Θάλασσας. Από εκεί το LNG θα μετατραπεί σε αέριο σε ειδική πλωτή πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη από τη γερμανική κυβέρνηση.

Την Κυριακή, πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Κρ. Λίντνερ προειδοποίησε πως οι υψηλές τιμές στην Ενέργεια «θα γίνουν η νέα κανονικότητα στη Γερμανία».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την προοπτική «μακροπρόθεσμα», δίχως πρόσβαση στο φθηνότερο και άφθονο ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζοντας: «Αυτό θα είναι η νέα φυσιολογική κατάσταση. Το φυσικό αέριο που φτάνει στους τερματικούς σταθμούς LNG είναι πιο ακριβό από το ρωσικό φυσικό αέριο που έφτανε μέσω αγωγών. Επομένως, οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερες».

Στο μεταξύ, οι αντασφαλιστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν την ασφαλιστική κάλυψη ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αφαιρούν από τα νέα συμβόλαια που προσφέρουν στους πελάτες τους τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Αυτό συμπεραίνεται από έκθεση που δημοσίευσε χτες η εταιρεία αντασφαλίσεων «Gallagher Re».

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει την παροχή ασφαλιστικών καλύψεων σε συμβόλαια που αφορούν αυτές τις τρεις χώρες, προκειμένου να αποφύγουν μεγάλες αποζημιώσεις και απώλειες εσόδων. Ο κλάδος έχει καταλήξει σε συμφωνία για τους αποκλεισμούς των συγκεκριμένων χωρών από τα συμβόλαια, γεγονός που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου «είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί κάλυψη» για την περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την αγορά ασφαλίσεων, δεδομένου ότι χωρίς αντασφάλιση οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο «απρόθυμες» να παράσχουν ασφαλιστικές καλύψεις για τη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ