Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Εφ' όλης της ύλης επικοινωνία των ΥΠΕΞ

Οι σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέματα που αφορούν την εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία, αλλά και η προσφορά της Ρωσίας να μεσολαβήσει ώστε να ξαναρχίσει μία διπλωματική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σ. Λαβρόφ και Ελι Κοέν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λαβρόφ αφού συνεχάρη τον ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Μόσχας να συνεργαστούν ώστε να ενισχύσουν την «πολυεπίπεδη αμοιβαίως επωφελή συνεργασία». Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς η σημασία «ενίσχυσης του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας» και η ανάγκη νέας σύγκλησης της ρωσο-ισραηλινής επιτροπής.

Στη συνέχεια συζήτησαν την κατάσταση σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Λαβρόφ τόνισε τη θέση της Μόσχας υπέρ της «ομαλοποίησης» της συριακής κρίσης μέσω «πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών», με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Κοέν μετέφερε στον Λαβρόφ «μήνυμα» που του είχε ζητήσει προχτές να δώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με τον οποίο επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Το περιεχόμενο του «μηνύματος» αυτού δεν έγινε γνωστό.

Διάφοροι αναλυτές σημείωναν πάντως την επιλογή της νέας ισραηλινής κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στην τηλεφωνική επικοινωνία με τη Ρωσία αντί της Ουκρανίας, όπως και τις δηλώσεις του νέου Ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα μιλά «λιγότερο δημόσια» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ