Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κλιμακώνονται οι ισραηλινές προκλήσεις στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Προβοκάτσια από τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας στην πλατεία των Τεμενών

Copyright 2022 The Associated

Νέο λάδι στη φωτιά, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις σε βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, έριξε η χτεσινή προκλητική εμφάνιση του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα (ενώ η πλατεία των Τεμενών διέπεται από ειδικό καθεστώς), παρουσία μερικών δεκάδων Εβραίων εποίκων και αστυνομικών.

Η εμφάνιση του Ισραηλινού υπουργού, που είχε προαναγγελθεί από τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο φόντο παζαριών στη νέα κυβέρνηση για παραπέρα κλιμάκωση του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης, με αλλαγή καθεστώτος στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και με επίσημη «προσάρτηση» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Να σημειωθεί ότι πριν από 23 χρόνια είχε κάνει ανάλογη «επίσκεψη» στην πλατεία Τεμενών ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, προκαλώντας συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών που αποτέλεσαν την αρχή της δεύτερης Ιντιφάντα (2000 - 2005).

Αντιδράσεις και προειδοποιήσεις για κίνδυνο μεγάλης κλιμάκωσης

Η νέα εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Τουρκία, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι ΗΠΑ που κάνουν πλάτες στη διαιώνιση της κατοχής. Επίσης επέφερε αναβολή τουλάχιστον ως τον Φλεβάρη της επίσημης επίσκεψης στα ΗΑΕ που σχεδίαζε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, στο πλαίσιο κινήσεων για ενίσχυση των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ.

Στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, καταδίκασε την εμφάνιση του Μπεν Γκβιρ στο αλ Ακσα, αναφέροντας ότι συνιστά «πρόκληση» για τον Παλαιστινιακό λαό, τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα. Προειδοποίησε ότι η συνέχιση τέτοιας προβοκάτσιας κατά των ιερών τόπων μουσουλμάνων και χριστιανών θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες εντάσεις και βία δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ. Υποστήριξε ότι η Ιερουσαλήμ και οι ιεροί τόποι και τα μνημεία της είναι «κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί». Κάλεσε επίσης... τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας.

Την κίνηση του Μπεν Γκβιρ καταδίκασε και η Ιορδανία, που είναι θεματοφύλακας του αλ Ακσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους. Σε ανακοίνωσή του το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στο τέμενος αλ Ακσα και την παραβίαση της ιερότητάς του». Το υπουργείο έκανε επίσης λόγο για «πρόκληση» η οποία μπορεί να προκαλέσει «κλιμάκωση». Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ιορδανία, Εϊτάν Σούρκις, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Αμμάν προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας. Ο Σούρκις απάντησε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ανατρέψει το στάτους κβο στην Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χ. Νασράλα, σε διάγγελμά του τόνισε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του καθεστώτος δεκαετιών στο τέμενος αλ Ακσα μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Την αντίθεσή τους στην ενέργεια του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τ. Νάιντς, ανέφερε ότι το στάτους κβο στους ιερούς τόπους και μνημεία της Ιερουσαλήμ πρέπει να διατηρηθεί και ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την «ξεκάθαρη» θέση των ΗΠΑ στο θέμα. «Οι ενέργειες που αποτρέπουν τη διατήρηση του στάτους κβο είναι απαράδεκτες», ανέφερε στη συνέχεια εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.

Σε αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα μεταβεί στο Ισραήλ ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν.

Θάνατος 15χρονου από ισραηλινά πυρά στη Βηθλεέμ

Λίγο νωρίτερα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν ένα 15χρονο αγόρι και τραυμάτισαν στο χέρι άλλο ένα στη διάρκεια εισβολής που έκαναν σε σπίτια Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής αλ Ντέισα, στη Βηθλεέμ, με το πρόσχημα της «έρευνας».

Η δολοφονία του 15χρονου Ανταμ Αγιάντ προκάλεσε σφοδρές συγκρούσεις κατοίκων της περιοχής με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ηταν ο τρίτος Παλαιστίνιος που δολοφονήθηκε από την αρχή του 2023 μετά τους δύο νεαρούς, την Πρωτοχρονιά, στο Κουφρ Νταν της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ