Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις «εκδίκησης» στην επέτειο δολοφονίας του Σουλεϊμανί

Χιλιάδες Ιρανοί τίμησαν χτες την τρίτη επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων αλ Κουντς, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί να τονίζει στην ομιλία του ότι «δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε το αίμα του μάρτυρα Σουλεϊμανί», ενώ προειδοποίησε για «εκδίκηση αίματος».

Ο Ιρανός στρατηγός είχε δολοφονηθεί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης με επιχείρηση των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντ. Τραμπ.

Εκτός από τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο, η Τεχεράνη έχει «ταυτοποιήσει και ασκήσει διώξεις σε 154 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων 96 Αμερικανών πολιτών».

Στο μεταξύ, σε σκλήρυνση της αντιπαράθεσης με το Ιράν δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει η Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ μελετά το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει σύντομα τους Ιρανούς «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Αφορμή για μία τέτοια εξέλιξη δίνει η σύλληψη τουλάχιστον επτά ατόμων που συνδέονται με τη Βρετανία, με κατηγορίες για τις συνεχιζόμενες από τον Σεπτέμβρη αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί.

Την κίνηση, που αναμένεται να ανακοινωθεί «εντός εβδομάδων», κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τέλεγκραφ, υποστηρίζουν ο υφυπουργός Ασφαλείας Τομ Τούγκενχατ και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν. Μία τέτοια απόφαση θα σήμαινε πως το Λονδίνο θα θεωρεί εφεξής παράνομο να ανήκει κανείς στο σώμα, να συμμετέχει σε δραστηριότητές του, ή να φέρει το λογότυπό του δημόσια.

Πριν μία βδομάδα ο Σούνακ κάλεσε τις αρχές του Ιράν να σταματήσουν να συλλαμβάνουν ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα.

Οι απειλές Νετανιάχου

Το ίδιο διάστημα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ξεκαθαρίζει πως δεν θα διστάσει να εκτροχιάσει την παραμικρή προσπάθεια για διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως η κυβέρνησή του θα δράσει «δυναμικά και ανοικτά σε διεθνές επίπεδο ενάντια σε οποιαδήποτε επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία - όχι μόνο σε διαπραγματεύσεις με ηγέτες πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και δυναμικά και ανοικτά στο πεδίο της διεθνούς κοινής γνώμης».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως δύο Ιρανοί νεαροί μικρότεροι των 20 ετών κινδυνεύουν να εκτελεστούν μετά τη θανατική καταδίκη που τους επιβλήθηκε για την εμπλοκή τους σε αξιόποινες πράξεις (όπως εμπρησμοί, βανδαλισμοί κ.α.) στο περιθώριο διαδηλώσεων. Ο ένας από αυτούς, ένας 18χρονος, καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έκαψε περίπτερο της τροχαίας στη δυτική πόλη Νοουσάχρ. Ο άλλος είναι 19 ετών και ενεπλάκη σε επεισόδια στο πλαίσιο διαδήλωσης. Συνολικά 11 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Παράλληλα, το Ιράν απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος δύο Γάλλων υπηκόων και ενός Βέλγου για κατασκοπεία και για ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ