Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- «Λάθη έγιναν από όλες τις πλευρές» στη διάρκεια διαπραγμάτευσης των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Μπαράντκαρ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος στη διάρκεια της νέας πρωθυπουργικής του θητείας θα επιχειρήσει να είναι «ευέλικτος και λογικός» προκειμένου να λυθούν τα όποια ζητήματα αφορούν το λεγόμενο «Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία». Εκτίμησε επίσης πως η συμφωνία που επιδίωξε η ΕΕ «ενδεχομένως ήταν λίγο παραπάνω αυστηρή», αφήνοντας περιθώριο για μελλοντικά παζάρια, ενώ ανήγγειλε ότι σχεδιάζει τις επόμενες βδομάδες να μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία «στο πλαίσιο προσπάθειας για λύση».

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της «κεντρικής διοίκησης» του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Κολομβίας διέψευσε την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Γκουστάβο Πέτρο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την οργάνωση για κατάπαυση του πυρός. Αναφέρει ότι «η αντιπροσωπεία του ELN δεν συζήτησε με την κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο οποιαδήποτε πρόταση διμερούς κατάπαυσης του πυρός, δεν υπάρχει επομένως συμφωνία στο ζήτημα αυτό» και προσθέτει ότι «ο ELN δεν θα συμμορφωθεί παρά μόνο σε αυτά που συζητιούνται και συμφωνούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο συμμετέχουμε. Ενα μονομερές κυβερνητικό διάταγμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως συμφωνία».

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Η Μπουρκίνα Φάσο διέταξε χτες τον Γάλλο πρέσβη Λικ Χαλάντ να εγκαταλείψει τη χώρα, μετά τη νέα όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών τον Νοέμβρη, όταν στη διάρκεια συγκεντρώσεων, διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στη γαλλική πρεσβεία κατηγορώντας το Παρίσι για τις εντεινόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών και την επισφαλή κατάσταση. Στο μεταξύ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι αρχές εντόπισαν τις σορούς 28 θυμάτων παραστρατιωτικής οργάνωσης στη βορειοδυτική Μπουρκίνα Φάσο, στην περιοχή Νούνα. Οι υποψίες εστιάζονται στην οργάνωση «Εθελοντές για την Υπεράσπιση της Πατρίδας» (VDP).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ