Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Βασικός μοχλός εξελίξεων και η «Στρατηγική Αποτροπής» ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον επεξεργάζονται και «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», τονίζει η αμερικανική πλευρά

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, με το οποίο, τον περασμένο Νοέμβρη, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών σφράγισαν την παραπέρα ενίσχυση των στρατιωτικών τους σχέσεων παρέπεμψαν, χτες, αναλυτές που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις ανακοινώσεις της Σεούλ περί κοινών γυμνασίων που ετοιμάζουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, εντάσσοντας σε αυτές και πυρηνικά όπλα.

Το Ανακοινωθέν τόνιζε ότι οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις ικανότητες της Συμμαχίας (των δύο πλευρών) για να μοιράζονται πληροφορίες και για διαδικασία (μεταξύ τους) διαβούλευσης, αλλά και για κοινό σχεδιασμό και την εκτέλεσή του», ενώ διατύπωνε ως προτεραιότητα την «ετήσια σύγκληση της Επιτροπής Στρατηγικής Αποτροπής, που θα περιλαμβάνει ένα σενάριο χρήσης πυρηνικών από τη Βόρεια Κορέα».

Χτες, η νοτιοκορεατική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση επανερχόμενη στις συνομιλίες που - όπως επέμεινε - συνεχίζονται μεταξύ Σεούλ και Ουάσιγκτον για τον κοινό σχεδιασμό και την κοινή εκτέλεση «σχεδίων» που αφορούν την ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, ως αντίδραση στις απειλές της Βόρειας Κορέας. Επίσης, σπεύδοντας να σχολιάσει την αρνητική απάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, η εκπρόσωπος της προεδρίας εκτίμησε ότι η απάντηση ήταν τέτοια επειδή η Νότια Κορέα δεν διαθέτει δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο Μπάιντεν είχε απαντήσει «όχι» στην ερώτηση αν γίνεται συζήτηση για «κοινές ασκήσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο «Ρόιτερς» ότι τέτοιες κοινές πυρηνικές ασκήσεις θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολες» (σήμερα τουλάχιστον) αφού η Σεούλ δεν διαθέτει δικά της πυρηνικά, αλλά παρέπεμψε κι αυτός σε ένα κοινό «πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης» που οι δύο σύμμαχοι αναπτύσσουν.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παραμένει η αντιρωσική πορεία της Ιαπωνίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS, είπε για τις σχέσεις της Μόσχας με το Τόκιο ότι «είναι απόλυτα προφανές πως είναι αδύνατον να συζητήσουμε την υπογραφή τέτοιου εγγράφου (σ.σ. συμφωνίας ειρήνης) με ένα κράτος το οποίο υιοθετεί απροκάλυπτα μη φιλικές θέσεις και (...) διατυπώνει άμεσες απειλές εναντίον της χώρας μας». Πρόσθεσε δε ότι «δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη πως το Τόκιο απομακρύνεται από την αντιρωσική του πορεία ή ότι κάνει την παραμικρή προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση».

Μεταξύ άλλων ο Ρουντένκο έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι η Ρωσία υποστηρίζει την «ενιαία Κίνα» και τις θέσεις του Πεκίνου στο ζήτημα της Ταϊβάν: «Ξεκινάμε από το γεγονός πως υπάρχει μόνο μία Κίνα, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη αντιπρόσωπος όλης της Κίνας, και η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της».

Την ίδια περίοδο το Τόκιο (ως στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον αλλά και προσπαθώντας να αποδυναμώσει το Πεκίνο) διαμηνύει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ταϊβάν με όλους τους τρόπους, στο όνομα - όπως επιμένει - «της ελευθερίας και της σταθερότητας» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ