Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πρωινό τσιγάρο»

Με αφορμή την απώλεια του Νότη Μαυρουδή, πολλοί ανακάλυψαν και άλλοι θυμήθηκαν την ιστορία πίσω από το υπέροχο τραγούδι του, «Πρωινό τσιγάρο», σε στίχους Αλκη Αλκαίου, το οποίο κυκλοφόρησε το 1984, αφιερωμένο στον Μάνο Λοΐζο.

Είναι γνωστό ότι στο ξεκίνημα της στιχουργικής του ο Αλκης Αλκαίος έγραφε ποιήματα μόνο για τον Θάνο Μικρούτσικο, και μάλιστα είχε αρνηθεί στίχους του στον Μάνο Λοΐζο. Με έντονη προτροπή του Μικρούτσικου, αποφάσισε να στείλει κάποια χειρόγραφά του στον Λοΐζο, ανάμεσά τους και το «Πρωινό τσιγάρο». Ομως ο Λοΐζος πέθανε πριν προλάβει να το μελοποιήσει.

Και τότε έρχεται ο Νότης Μαυρουδής, που διηγήθηκε στον Παναγιώτη Χαραλαμπάκη (στο βιβλίο του τελευταίου για τον Αλκαίο) για το τραγούδι:

«Με τον Αλκη Αλκαίο δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ. Οι επικοινωνίες ήταν μόνο τηλεφωνικές. Η υγεία του ήταν πολύ εύθραυστη και δεν άντεχε να συναντιέται με κόσμο. Αναφέρομαι στο 1984 και στο κλίμα της εποχής εκείνης. Πέρα από τα άλλα, να θυμηθούμε το ότι ήταν η καλή εποχή της ελληνικής δισκογραφίας και αυτό παίζει τον ρόλο του στις δισκογραφικές παραγωγές.

Εκείνη την περίοδο, ο αείμνηστος φίλος Θάνος Μικρούτσικος, αναζητώντας ένα βήμα εναλλακτικής δισκογραφίας για να μπορεί να παράγει δίσκους με εναλλακτική μουσική, είχε δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εταιρεία, την Εταιρεία Νέας Μουσικής. Είχα την τύχη να μου ζητήσει να κάνω έναν δίσκο (βινυλίου, βεβαίως) με τραγούδια μου, συνοδευόμενα από την κιθάρα μου.

Ηταν τότε που ο Θάνος ζήτησε να με φέρει σε επαφή με τον Αλκη. Μιλήσαμε από το τηλέφωνο άμεσα, επειδή το ήδη ηχογραφημένο υλικό μου δεν συμπλήρωνε τη χρονική διάρκεια ενός δίσκου. Θα έπρεπε λοιπόν να συμπληρώσω άλλα δυο τραγούδια. Ο Αλκης μου έστειλε δυο ποιήματά του. Το "Μεσαιωνικό Παραμύθι" (το ερμήνευσε ο εξαιρετικός Γιάννης Σαμσιάρης) και το "Πρωινό τσιγάρο", που ερμηνεύθηκε από μια αυτοσχέδια χορωδία αποτελούμενη από τους τότε φίλους μου (Γ. Σαμσιάρης, Θ. Νικολόπουλος, Σ. Μπουλάς, Αν. Μικρούτσικος, Γ. Μεράντζας, Κ. Θωμαΐδης), με την κιθάρα μου να συνοδεύει την ομάδα. Νομίζω πως μετά απ' αυτό το τραγούδι, που είχε πολύ καλή υποδοχή από τα ραδιόφωνα και τον κόσμο, ο Αλκαίος συνεργάστηκε και με άλλους συνθέτες εκτός από τον Θάνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ