Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Εκβιασμοί στον λαό για να αποδεχτεί ανατιμήσεις στο «φάρμακο - εμπόρευμα»

Για νέες ανατιμήσεις, και στα φάρμακα, ετοιμάζεται ο λαός από την κυβέρνηση και τους φαρμακοβιομήχανους, αφού θα κληθεί, στο όνομα των ελλείψεων, να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για σκευάσματα που έχει ανάγκη, όμως τα στερείται ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης.

Με γενεσιουργό αιτία τη λογική του «φαρμάκου - εμπορεύματος», που σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι τη διακίνηση, αξιοποιείται για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο «μη παρέκει». Και η κυβέρνηση απορρίπτοντας κάθε σκέψη για απαγόρευση διά παντός των «παράλληλων εξαγωγών», που «σπρώχνουν» σκευάσματα από τα φαρμακεία σε άλλες χώρες με υψηλότερες τιμές, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, τόσο για να αποκρύψει τις ευθύνες της όσο και για να δείξει ως «λύση» τις ανατιμήσεις.

Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορα για να παράγονται», μία απόφαση που - όπως ισχυρίστηκε - έχει ληφθεί από το καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με την παρούσα έλλειψη φαρμάκων. Εκβιάζοντας ουσιαστικά, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε πως φάρμακα με σημερινή τιμή 1,5 ευρώ, εάν δεν αυξηθούν, θα σταματήσουν να παράγονται, με αποτέλεσμα να πάμε σε υποκατάστατα αξίας 67 ευρώ. Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι αυτές οι αυξήσεις θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από τους καταναλωτές, λες και ο ΕΟΠΥΥ έχει κανέναν άλλο «χρηματοδότη» από τους εργαζόμενους και τις εισφορές τους.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στα φάρμακα, τις οποίες δημιουργούν οι βιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, αξιοποιούνται για να επανέρχονται όλα τα σχετικά «θέλω» των καπιταλιστών του κλάδου. Ετσι, σε ευρεία σύσκεψη της κυβέρνησης με τους βιομήχανους και άλλους φορείς, μεταφέρθηκαν ξανά τα «αιτήματα» για «επενδυτικά κίνητρα», για περικοπές στις «υποχρεώσεις» τους απέναντι στο κράτος (clawback), την ίδια στιγμή που και στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν τέτοιες «προβλέψεις», για χάρη τους οι οποίες μάλιστα φορτώνονται εμμέσως στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρόμοιες με της κυβέρνησης είναι και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Υγείας και αρμόδιο τομεάρχη του, Ανδρέα Ξανθό, να συμμερίζεται τις ανησυχίες της, σημειώνοντας κι αυτός ως «αιτία» των ελλείψεων τις «μειωμένες τιμές». Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια λογική των «μέτρων - ασπιρίνη» προτείνει μερική αναστολή των «παράλληλων εξαγωγών», που βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα.

ΚΚΕ: Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι «παράλληλες εξαγωγές»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις προτάσεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων επισημαίνει:

«Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο - εμπόρευμα και η "ελεύθερη" αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως "ευαγγέλιο".

Εδώ και τώρα να απαγορευτούν όλες οι "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας. Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα».

Αντιδράσεις από σωματεία και φορείς

«Οι τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα σε μια περίοδο που είναι σε έξαρση οι λοιμώξεις, συνεχίζουν να είναι τα θανατηφόρα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καλώντας τα συνδικάτα «να δυναμώσουμε τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο. Να απαγορευτούν χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις οι παράλληλες εξαγωγές. Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται».

Κανένα παιδί χωρίς φάρμακο και νοσηλεία!

Θέση παίρνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), εκφράζοντας την αγωνία των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να μένουν δίχως στοιχειώδη σκευάσματα όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα κ.ά.

«Είναι προκλητικό, την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την έξαρση της γρίπης και με εγκύκλιο δικαιολογεί την απουσία μαθητών από την Εκπαίδευση, εμείς να αγωνιούμε για το αν θα βρούμε το αναγκαίο φάρμακο για τα παιδιά μας και παράλληλα να περιμένουμε ατελείωτες ώρες στα λίγα και υποστελεχωμένα παιδιατρικά τμήματα», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, απαιτώντας φάρμακα διαθέσιμα για τα παιδιά όποτε τα χρειάζονται, καμιά ανατίμηση, αλλά και επαρκή στελέχωση όλων των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ