Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Με στόχο την παραπέρα ενίσχυση της θέσης της Κίνας στην ήπειρο

Στο πλαίσιο της μακρόχρονης και πολυεπίπεδης ενίσχυσης σχέσεων με αφρικανικές χώρες που συνεχίζει να προωθεί η Κίνα, ισχυροποιώντας τη θέση της σε αυτήν την κρίσιμη ήπειρο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ πραγματοποιεί την καθιερωμένη αφρικανική περιοδεία στην αρχή της νέας χρονιάς, όπως κάνουν οι προκάτοχοί του απαρέγκλιτα εδώ και 33 χρόνια.

Ο Κινέζος υπουργός βρέθηκε χτες στην Αιθιοπία, συναντώντας τον πρωθυπουργό Αμπιι Αχμεντ και υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα της Αφρικανικής Ενωσης για μόνιμη εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μιλώντας στην έδρα των «Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Αποτροπής Ασθενειών» στην Αντίς Αμπέμπα (που φτιάχτηκε από κινέζικα μονοπώλια και με κινέζικα δάνεια), έκανε λόγο για σχέσεις «αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας» της Κίνας με δεκάδες αφρικανικές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε «φλέγον ζήτημα» τη μη μόνιμη εκπροσώπηση των αφρικανικών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως αρκετά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς το Συμβούλιο αφορούν αφρικανικές χώρες.

«Είναι απαράδεκτο οι άλλοι να αποφασίζουν για λογαριασμό άλλων. Δεν είναι δίκαιο! Χρειαζόμαστε μία νέα τάξη σε διεθνές επίπεδο που θα σέβεται τα συμφέροντα των άλλων», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως η χώρα του είναι ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πιέζει προς την κατεύθυνση εκπροσώπησης των αφρικανικών χωρών στο όργανο αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Χαρακτηριστικό του διαγκωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και σε αυτό το ζήτημα, είναι ότι στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούσε την Αφρικανική Ενωση να ενταχθεί ως μόνιμο μέλος στο G20, σημειώνοντας και αυτός ότι «η Αφρική πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι σε κάθε δωμάτιο όπου συζητούνται οι παγκόσμιες προκλήσεις και σε κάθε θεσμό όπου διεξάγονται συζητήσεις»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, στην ίδια ομιλία του στην Αιθιοπία, ο Κινέζος ΥΠΕΞ απέρριψε την άποψη πως η Κίνα ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στην Αφρική, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η Αφρική «είναι περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία και όχι μπλοκάρισμα από τον ανταγωνισμό». Και κατέληξε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναγκάσει την Αφρική να διαλέξει πλευρά».

Ο νέος Κινέζος ΥΠΕΞ μετά την Αιθιοπία θα επισκεφθεί την Γκαμπόν, την Αγκόλα, το Μπενίν και την Αίγυπτο.

Αφοπλισμός ενόπλων στο Τιγκράι

Στο μεταξύ, μέλη της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας άρχισαν από χτες να παραδίδουν βαρέα όπλα τους στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη πριν 2,5 μήνες για τον τερματισμό της καταστροφικής σύγκρουσης με τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι σε εξέλιξη περίπου δύο χρόνια.

Η ειρηνευτική συμφωνία της 2ας Νοεμβρίου προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των δυνάμεων των ενόπλων αντικυβερνητικών, την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών αρχών στο Τιγκράι και την αποκατάσταση της πρόσβασης και των επικοινωνιών προς αυτή την επαρχία που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα του 2021.

Σύμφωνα με έγγραφο που αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, «ο αφοπλισμός θα γίνει παράλληλα με την απομάκρυνση των ξένων και μη ομοσπονδιακών δυνάμεων» από το Τιγκράι, μια αναφορά κυρίως στα στρατεύματα της Ερυθραίας, που συνορεύει με την επαρχία αυτή και η οποία στήριξε τον αιθιοπικό στρατό.

Οι συγκρούσεις στο Τιγκράι ξεκίνησαν τον Νοέμβρη του 2020, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Αχμεντ έστειλε τον στρατό για να συλλάβει τους αξιωματούχους της επαρχίας, οι οποίοι αμφισβητούσαν την εξουσία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ