Πέμπτη 12 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχέδια για «κοινή» απάντηση της ΕΕ στα τεράστια πακέτα στήριξης των μονοπωλίων στις ΗΠΑ

Δημοσιεύματα για διαφαινόμενη «στροφή» του Βερολίνου

Με τη μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε πλευράς να διαπερνά όλο και πιο έντονα το εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ, δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg», επικαλούμενο έγγραφο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Γερμανικού Κόμματος, κάνει λόγο για διαφαινόμενη «στροφή» του Βερολίνου υπέρ της ανάγκης μίας κοινής αντιμετώπισης από την πλευρά της EE έναντι των κολοσσιαίων «πράσινων» επενδύσεων που προωθούνται στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Μπάιντεν (μεταξύ άλλων και μέσω επιδοτήσεων ή προνομιακών προγραμμάτων ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων).

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βιομηχανικών επενδύσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις μελλοντικές τεχνολογίες, στην επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην προώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας», αναφέρεται στο προσχέδιο πρότασης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών το οποίο επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο.

Το ίδιο κείμενο τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές επιχορηγήσεις και υπέρ της εξασφάλισης περισσότερων κονδυλίων και «χρηματοδοτικών εργαλείων», που θα αντισταθμίσουν την κρατική στήριξη των ΗΠΑ στα αμερικανικά μονοπώλια και σε μονοπώλια που μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ άλλων προτείνει ανακατανομή αχρησιμοποίητων κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενίσχυση του ενεργειακού επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ και αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, με προτεραιότητα σε επενδυτικά έργα της «πράσινης οικονομίας».

Το ίδιο ρεπορτάζ του «Bloomberg» ωστόσο προαναγγέλλει πολύμηνα παζάρια προτού παρθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση στην ΕΕ.

Η Κίνα κάνει τη διαφορά στην κόντρα «Boeing» - «Airbus»

Χτες η αμερικανική βιομηχανία αεροναυπηγικής «Boeing» ανακοίνωσε ουσιαστική αύξηση στις παραγγελίες αεροσκαφών και στις παραδόσεις για το 2022, ωστόσο πίσω από την ευρωπαϊκή «Airbus» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια εταιρεία πέτυχε αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το δεκαπλάσιο στην κινεζική αγορά.

Συγκεκριμένα, η «Boeing» παρέδωσε 480 αεροσκάφη και είχε 774 καθαρές νέες παραγγελίες το 2022, ενώ η «Airbus» παρέδωσε 661 αεροσκάφη και εξασφάλισε 1.078 παραγγελίες την ίδια χρονιά. Μετά τις ακυρώσεις, το καθαρό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής εταιρείας καταγράφηκε στις 820 παραγγελίες.

Το 2022 η «Boeing» παρέδωσε μόλις 8 αεροσκάφη στην Κίνα, ενώ οι παραδόσεις αεροσκαφών της «Airbus» ξεπέρασαν τις 100. Τον Ιούλιο οι τρεις μεγαλύτερες κρατικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας συμφώνησαν να αγοράσουν 292 αεροσκάφη Α220-300 από την «Airbus», ενώ τον Σεπτέμβριο η Boeing ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την εμπορική επαναπροώθηση στην αγορά για τα περισσότερα από 100 αεροσκάφη 737 MAX που προορίζονταν για κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

Το 2021 η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο παραπονέθηκε ότι το Πεκίνο εμπόδιζε τις αεροπορικές εταιρείες της Κίνας που πραγματοποιούν δρομολόγια εσωτερικού να αγοράσουν αεροσκάφη της «Boeing», οικονομικής αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων.

Παζάρια στην ΕΕ για ενδεχόμενο μελλοντικό τέλος στη χρήση δικτύων

Στο μεταξύ, στοιχεία σχετικά με τις επενδυτικές δαπάνες τους αλλά και τα σχέδια που έχουν για υποδομές τεχνολογίας cloud ζήτησε χτες η Κομισιόν από μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά τεχνολογικά και τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια, προτού προχωρήσει στη σύνταξη νομοθεσίας που θα επιβάλλει την καταβολή οικονομικού τιμήματος από τις εταιρείες για τα κόστη που σχετίζονται με το δίκτυο τους.

Μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας όπως «Deutsche Telekom», «Orange», «Telefonica» και «Telecom Italia» εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδιώξει την ισότιμη κατανομή επιβολής ενός πιθανού τέλους, καθώς οι 6 μεγαλύτεροι πάροχοι δεδομένων καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της διακίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο.

Η «Google», που ανήκει στην «Alphabet», η «Netflix», η «Meta», η «Amazon» και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί επιφυλάχθηκαν, τονίζοντας ότι ένα σχέδιο για την επιβολή τέλους στην κίνηση των ηλεκτρονικών επισκέψεων στο διαδίκτυο ενδέχεται να υπονομεύσει τη «διαδικτυακή ουδετερότητα των κανόνων» που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και οι οποίοι αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους χρήστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο την επόμενη βδομάδα, παρά το γεγονός ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι πιθανό να αλλάξει.

Η χρονική περίοδος πριν την κατάρτιση της σχετικής νομοθεσίας από την Επιτροπή ενδέχεται να διαρκέσει περίπου 12 βδομάδες, ενώ τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να συζητήσουν τους νέους κανόνες πριν αυτοί γίνουν νόμος.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει να ενημερωθεί για τη σχέση μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ρωτώντας όσους λάβουν μέρος στη διαβούλευση σχετικά με τον αντίκτυπο κανονιστικών μεταρρυθμίσεων σε άλλα μέρη του κόσμου από την επιβολή τελών για τη χρήση δικτύων, όπως στη Νότια Κορέα και στην Αυστραλία.

Εκτιμήσεις για απώλειες της Ρωσίας από το πλαφόν στο πετρέλαιο

Στη Ρωσία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πετρελαίου δεν έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξασφάλιση συμφωνιών εξαγωγής, παρά τις δυτικές κυρώσεις και τα ανώτατα όρια τιμών (πλαφόν). Το κύριο πρόβλημα για το ρωσικό πετρέλαιο, είπε, ήταν η μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές και η αύξηση του κόστους μεταφοράς.

Ο Πούτιν, που στηρίζει την «αντιστροφή» των διαφορών στις τιμές υπέρ του ρωσικού πετρελαίου, είπε στον Νόβακ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να υποφέρει από την έκπτωση.

Στο μεταξύ, το «Κέντρο για την Ερευνα στην Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα» (Centre for Research on Energy and Clean Air), που εδρεύει στο Ελσίνκι, σε έκθεσή του εκτίμησε ότι το δυτικό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κοστίζει στη Ρωσία ημερησίως 172 εκατ. ευρώ. Στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι τα χαμένα έσοδα ημερησίως θα σκαρφαλώσουν στα 280 εκατ. δολάρια όταν το πλαφόν επεκταθεί και στα διυλισμένα προϊόντα, από τις 5 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο πάντως αμφισβητεί αυτές τις εκτιμήσεις. Ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Interfax» ότι είναι «πολύ νωρίς» να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του δυτικού πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της πολύ ευμετάβλητης διεθνούς αγοράς Ενέργειας. Αλλωστε τρεις από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς Ενέργειας στον κόσμο, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, δεν συμμετέχουν στο δυτικό πλαφόν.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ραϊσί

Χθες, πάντως, οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και του Ιράν, Ε. Ραϊσί, είχαν εκτενή τηλεφωνική συζήτηση στην οποία αναφέρεται ότι εξετάστηκαν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας, σε έργα Ενέργειας και Μεταφορών.

Οι δύο χώρες έχουν εντείνει σημαντικά τη διμερή συνεργασία των μονοπωλίων τους τα τελευταία χρόνια, στο φόντο των κυρώσεων που επιβάλλουν και στις δύο (για διαφορετικούς λόγους) οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για «την εφαρμογή αμοιβαίως επωφελών έργων σε Ενέργεια, Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα». Εξέφρασαν δε «ελπίδα» για την «εξομάλυνση» της κατάστασης στη Συρία και την «αποκατάσταση» της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σουηδία: Νομοσχέδιο για ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών

Στη Σουηδία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον παρουσίασε νομοσχέδιο υπέρ της ανέγερσης νέων πυρηνικών σταθμών στη χώρα.

Ο σουηδικός νόμος είχε θέσει όριο 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ προέβλεπε την ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών μόνο σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν. Οι περιορισμοί αυτοί επιχειρείται να αρθούν ώστε να γίνουν πολλοί περισσότεροι από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στις περιοχές Φόρσμαρκ, Οσκαρσάμν και Ρίνγκχαλς.

Τον περασμένο Οκτώβριο η σουηδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι επιδιώκει να αλλάξει το ενεργειακό παραγωγικό μοντέλο, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια «από 100% ανανεώσιμες πηγές».

Στις ΗΠΑ η εταιρεία «Qcells», που είναι θυγατρική της νοτιοκορεατικής εταιρείας κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ και πάρκων «Hanwha Solutions», ανακοίνωσε χθες ότι θα επενδύσει στην Τζόρτζια κεφάλαια 2,5 δισ. δολαρίων για να φτιάξει 3 εργοστάσια με πάνω από 2.500 υπαλλήλους πριν το τέλος του 2024. Την εξέλιξη χαιρέτισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ