Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάργηση όλων των διοδίων - δωρεάν διέλευση στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου για όλους τους εργαζόμενους

Προκλητικές αυξήσεις κερδών σε βάρος των εργαζομένων που πληρώνουν το 1/3 του μισθού τους... για να πάνε στη δουλειά

«Είναι πρόκληση για τον λαό μας! Αυτοκινητόδρομοι και μεγάλα έργα υποδομών που πληρώθηκαν από τις τσέπες μας να τους διαχειρίζονται πολυεθνικές για να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων», επισημαίνει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τις νέες αυξήσεις - «φωτιά» στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

«Με τις νέες αυξήσεις το ετήσιο κόστος διέλευσης φτάνει έως και 3.000 ευρώ για τους εργαζόμενους της περιοχής, και όχι μόνο, που μετακινούνται από και προς την εργασία τους πληρώνοντας επί της ουσίας πάνω από 250 ευρώ τον μήνα μόνο για τη διέλευση της γέφυρας. Είναι απαράδεκτο σχεδόν το 1/3 του μισθού ενός εργαζόμενου να δίνεται στη "Γέφυρα ΑΕ" για να πάει από το σπίτι στη δουλειά και απ' τη δουλειά στο σπίτι», επισημαίνει η Επιτροπή Περιοχής, αναφερόμενη και στις συνθήκες «βαρυχειμωνιάς» που βιώνουν οι εργαζόμενοι που καθημερινά χρησιμοποιούν τη γέφυρα, όπως και τα λαϊκά στρώματα.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους, αλλά και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τις μετακινήσεις μας, ασκώντας το δικαίωμα που τους παρέχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης», καυτηριάζει, επικαλούμενη και τη σχετική ανακοίνωση της «Γέφυρα ΑΕ», η οποία τονίζει: «Η "ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ" υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης οι μέγιστες τιμές διοδίων για το 2023 υπολογίζονται με βάση την ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ήταν 11,26%».

«Με αυτήν τη σύμβαση η εν λόγω εταιρεία, το 2020, έλαβε αποζημίωση από το αστικό κράτος (δηλαδή την τσέπη του λαού) ύψους 11.050.000 ευρώ για απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα τα καθαρά της κέρδη, το 2020, να παρουσιάσουν αύξηση κατά 3.250.000 ευρώ σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα 14.444.539,02 ευρώ!!!», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος.

Σχολιάζοντας τη στάση της περιφερειακής αρχής τονίζει ότι «αυτό εννοούν ανάπτυξη και νέες επενδύσεις η ΝΔ και η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη για την περιοχή μας. "Ζεστό" χρήμα στους επιχειρηματίες και για τον λαό διάφορα "pass", επιδόματα πείνας και διόδια».

Ενώ σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή του Γ. Βαρεμένου, κάνει έκκληση (!) στη "ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ" να δείξει κοινωνικό πρόσωπο και να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των διοδίων γιατί έχουν "αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα", όπως λέει».

Αυτή η ανάπτυξη φορτώνει τα βάρη στον λαό!

Τονίζοντας ότι «αυτή η ανάπτυξη είναι που έχει οδηγήσει σήμερα στην εκτίναξη της ακρίβειας ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενεργειακή φτώχεια που τσακίζει το πενιχρό εισόδημα της πλειοψηφίας του λαού μας, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, του Φαρμάκου και όλα όσα φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών για να μπορούν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι», η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να μη δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική.

«Δεν υπάρχουν λύσεις "από τα πάνω" για τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους μικροεπαγγελματίες και τη νεολαία. Δεν υπάρχουν "σωτήρες" και "προστάτες".

Η μοναδική αποτελεσματική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από την ίδια την εργατική τάξη, τον λαό, το κίνημά τους, δηλαδή "από τα κάτω", με ένα δυνατό ΚΚΕ που θα είναι μπροστάρης σε αυτούς τους αγώνες. Οπου οι εργαζόμενοι, ο λαός μας πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, όπου ξεπέρασαν τις λογικές των λύσεων "από τα πάνω", είχαν μικρές και μεγαλύτερες νίκες», προσθέτει η ΕΠ τονίζοντας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, και απαιτεί δωρεάν διέλευση όλων όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τη γέφυρα για την μετακίνησή τους, όπως εργαζόμενοι, αγρότες, ασθενείς, φοιτητές κ.ά., αλλά και κατάργηση όλων των διοδίων, δωρεάν μετακίνηση του λαού μας μέσα από σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές και αυτοκινητόδρομους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ