Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ «αδειάζει» την Αρμενία για τον διάδρομο Λατσίν

Η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει αποστολή του CSTO, όμως η Αρμενία «προτιμά να διαπραγματευτεί με την ΕΕ»...

Εντείνεται η αντιπαράθεση που υποβόσκει εδώ και μήνες μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, για τους όρους «διευθέτησης» της σύγκρουσης της δεύτερης με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή για να μεγαλώσουν το «πάτημά» τους στον Νότιο Καύκασο.

Χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να στείλει μια αποστολή στην περιοχή στο πλαίσιο του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) - μέλος του οποίου είναι η Αρμενία αλλά όχι το Αζερμπαϊτζάν - ωστόσο η «σκληρή» στάση του Γερεβάν δεν το επιτρέπει. Παράλληλα εξέφρασε ανοιχτά την ενόχληση της Μόσχας για την αποστολή «εμπειρογνωμόνων» της ΕΕ για τη διαδικασία χάραξης των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ζήτησε πριν λίγους μήνες «να σταλεί μια αποστολή του CSTO στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να διασφαλίσει κάποια σταθερότητα εκεί». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι «σύμμαχοι» του CSTO «συμφωνήσαμε σε ένα έγγραφο και στις παραμέτρους της αποστολής... αλλά δεν ήταν δυνατό να το δεχθούμε, επειδή η Αρμενία άρχισε να επιμένει πως το έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει μια σκληρή καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν».

Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά διατηρεί «στρατηγική σχέση» και με το Αζερμπαϊτζάν, ο γεωπολιτικός ρόλος του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συμφωνίες με την ΕΕ για προμήθειες αζέρικου φυσικού αερίου και άλλα επιχειρηματικά σχέδια.

«Εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι να στείλουμε μια αποστολή του CSTO στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Λαβρόφ, ωστόσο «παρά το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι, η αρμενική πλευρά προτιμά να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, έτσι ώστε μια αποστολή πολιτικών παρατηρητών να σταθμεύει εκεί σε μακροπρόθεσμη βάση».

Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της αποστολής της ΕΕ στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική χωρίς τη συγκατάθεση του Μπακού και «να δημιουργήσει πρόσθετους ερεθισμούς».

Μάλιστα, ενώ ο διάδρομος Λατσίν, η μοναδική οδός σύνδεσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ - θύλακας όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, ελέγχεται από Αρμένιους αυτονομιστές, αλλά θεωρείται τμήμα του Αζερμπαϊτζάν - με την Αρμενία, παραμένει αποκλεισμένος από Αζέρους «ακτιβιστές» από τα τέλη Δεκέμβρη, ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο ρωσικός στρατός εξετάζει πληροφορίες από το Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη χρήση του διαδρόμου από την Αρμενία για τη μεταφορά ναρκών, οι οποίες «χρησιμοποιήθηκαν για ναρκοθετηθεί το έδαφος κοντά στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά παράβαση των συμφωνιών» του 2020 μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας.

Οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «είναι εξουσιοδοτημένοι να ελέγχουν την κυκλοφορία κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν για απαγορευμένα, μη ανθρωπιστικά, μη πολιτικά αγαθά», είπε.

Ολο και περισσότεροι αξιωματούχοι στην Αρμενία εκφράζουν δυσαρέσκεια για την άρνηση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή προκειμένου να θέσει τέλος στον αποκλεισμό.

Ο πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, πρότεινε πρόσφατα την ανάπτυξη μιας διεθνούς «ειρηνευτικής» αποστολής υπό τον ΟΗΕ.

Να σημειωθεί δε πως παρότι το Μπακού νίκησε τον πόλεμο το 2020, σημαντικοί στρατηγικοί του στόχοι δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως η δημιουργία οδικού διαδρόμου προς τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, στα νοτιοδυτικά σύνορα της Αρμενίας, ο οποίος θα πρόσφερε στο Αζερμπαϊτζάν απευθείας οδική σύνδεση με την Τουρκία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ν. Πασινιάν συνομίλησε χτες με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει ότι ο Μπλίνκεν «εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν». Αναφέρεται επίσης ότι συζητήθηκαν «ζητήματα για την επανέναρξη διμερών συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ