Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδείες στο φόντο γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Συνεχίστηκαν χτες για μια ακόμα μέρα οι ταυτόχρονες περιοδείες στην Αφρική της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά τις επισκέψεις σε Σενεγάλη και Ζάμπια η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών βρέθηκε χτες με τη σειρά της στη Νότια Αφρική, κομβικό σταθμό σε όλες τις περιοδείες που «τρέχουν» αυτό το διάστημα στην αφρικανική ήπειρο.

Χαρακτηριστικά, στη Νότια Αφρική βρέθηκε στην αρχή της βδομάδας ο Σ. Λαβρόφ, ενώ σήμερα την επισκέπτεται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζ. Μπορέλ. Στην Πρετόρια θα συναντήσει τη Νοτιοαφρικανή υπουργό Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ, και μετά θα συμμετάσχει στην 15η υπουργική σύνοδο πολιτικού διαλόγου Νότιας Αφρικής - ΕΕ, που θα προετοιμάσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικανικής Ενωσης.

Το Σάββατο 28/1 ο Μπορέλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μποτσουάνα, ενώ την Κυριακή 29/1 θα επιστρέψει στη Νότια Αφρική μεταβαίνοντας στο Γιοχάνεσμπουργκ, για επισκέψεις σε έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί η ΕΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, επισκέφθηκε χτες την Ανγκόλα, τελευταίο σταθμό στην αφρικανική περιοδεία του, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποίησε επισκέψεις σε Νότια Αφρική και Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο Λαβρόφ και ο Ανγκολέζος ομόλογός του, Τετέ Αντόνιο, συμφώνησαν στην επίσπευση της διαδικασίας «συμβατότητας» εγγράφων που σχετίζονται με τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και άλλους τομείς. Ο Λαβρόφ μάλιστα πρόσθεσε πως περιμένει στο τέλος Απρίλη τη διμερή διακυβερνητική διάσκεψη σε εμπόριο - οικονομία και επιστημονική - τεχνολογική συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ