Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΑΟΥΙ - ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ
Πάνω από 1.000 νεκροί εν μέσω σοβαρής έλλειψης εμβολίων

Σοβαρή έλλειψη εμβολίων αντιμετωπίζει το Μαλάουι, χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιδημία χολέρας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη, προκαλώντας μέχρι σήμερα τον θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπων.

Χτες το υπουργείο Υγείας του Μαλάουι ανακοίνωσε ότι η χολέρα επιβεβαιωμένα έχει στερήσει τη ζωή από 1.002 ανθρώπους. Η προηγούμενη επιδημία, του 2001 - 2002, είχε προκαλέσει επιβεβαιωμένα τον θάνατο 968 ανθρώπων.

Από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων, πέρυσι, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περίπου 30.600 μολύνσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Μαλάουι παρέλαβε από τον ΟΗΕ σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που χορηγείται από το στόμα, έκτοτε όμως χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Εϊντριαν Τσικούμπε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν υπάρχει παρά μόλις ένας κατασκευαστής εμβολίων κατά της χολέρας στον κόσμο». Πρόσθεσε δε ότι ενώ η χώρα του υποφέρει «βρισκόμαστε σε ανταγωνισμό για το ίδιο εμβόλιο με όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Τον Σεπτέμβριο ο ΠΟΥ έκανε λόγο για «ανησυχητική αναζωπύρωση» της χολέρας σε διεθνές επίπεδο, έπειτα από χρόνια ύφεσής της.

Η ασθένεια μολύνει κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα 1,3 έως 1,4 εκατ. ανθρώπους και σκοτώνει 21.000 έως 143.000 ανθρώπους, υπολόγιζε το 2021 ο Οργανισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ