Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργία στις 1 και 2 Φλεβάρη στο θέαμα - ακρόαμα

Παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας»: Αυτό είναι το μήνυμα που ακούγεται σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους και τις σχολές μπροστά στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 1 και μεθαύριο Πέμπτη 2 Φλεβάρη. Για την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Η απεργία είναι ένας ακόμα «σταθμός» στη μάχη που δίνουν εδώ και έναν μήνα οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών ζητώντας την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85/22, το οποίο βάζει σφραγίδα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφεθεί στον «αέρα» αναδεικνύοντας παράλληλα και το αίτημα για ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.

Την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων και σπουδαστών του χώρου δεν έκαμψαν ούτε οι δηλώσεις που αναγκάστηκε να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, το πρωί του Σαββάτου, στο φόντο των μεγάλων κινητοποιήσεών τους και αφού είχε αναγγελθεί η απεργία.

Με ανάρτησή του στο facebook προανήγγειλε ότι θα έρθει «νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο από το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου», ενώ δεσμεύτηκε για δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025, καθώς και σε διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης.

«Απέναντι στο αίτημά μας για ενιαία, δημόσια και δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, μιλά αόριστα για μια πανεπιστημιακή σχολή μουσικής που θα γίνει το 2025. Αγνοεί ότι ήδη υπάρχουν 3 πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν πρακτική κατεύθυνση στην εκμάθηση οργάνων, χωρίς να έχουν λύσει το πρόβλημα της Μουσικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Για τα ωδεία, που τα αναγνωρίζει ως τη ραχοκοκαλιά της Μουσικής Εκπαίδευσης, τα "αναβαθμίζει" ισοτιμώντας τα ακαδημαϊκά με 2ετή ΙΕΚ! (...) Στο αίτημά μας για κατάταξη των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των ωδείων ανακοινώνει την ένταξη όλων των καλλιτεχνών σε ειδικό μισθολόγιο! Δηλαδή, θα καθορίσουν με απόφαση υπουργού έναν μισθό για όλους τους καλλιτέχνες, ο οποίος θα αποτυπώνει την ισοτίμηση στο επίπεδο των ΙΕΚ. Δηλαδή κάτι παραπάνω από τον μισθό του ΔΕ, προχωρώντας σε μειώσεις σε όσους είναι ήδη καταταγμένοι ή μελλοντικά θα μπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία ΤΕ και ΠΕ», αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ