Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις

Αυτός που μένει σε δήμο μιας εκλογικής περιφέρειας αλλά είναι εγγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους δήμου άλλης εκλογικής περιφέρειας, για να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του πρέπει να κάνει αίτηση ετεροδημότη και να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένει.

Χρειάζεται προσοχή στο εξής: Για να φτιαχτεί αντίστοιχο ειδικό εκλογικό τμήμα και να μπορεί να ψηφίσει κάποιος ως ετεροδημότης, είναι προϋπόθεση να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών που να προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτόν και να είναι κι αυτοί εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της.

Αν δεν γίνει αυτό, δηλαδή δεν διαμορφωθούν τέτοια τμήματα, τότε οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν τελικά να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους (παρότι έκαναν την αίτηση και εγγράφηκαν κανονικά ως ετεροδημότες). Στην περίπτωση αυτή, για να ψηφίσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές πρέπει να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι) και να ασκήσουν εκεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

Γι' αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, που δεν θα διαμορφωθεί τμήμα το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι θα στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ξανά πριν από τις εκλογές πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών.

Η προθεσμία για τη διαδικασία αίτησης ετεροδημοτών είναι το αργότερο μέχρι 28 Φλεβάρη.

Το ίδιο ισχύει για όσους θέλουν να διαγραφούν από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών ζητώντας τη διαγραφή τους.

Η σχετική αίτηση για εγγραφή ή διαγραφή γίνεται:

  • Ηλεκτρονικά στη σελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/ με κωδικούς Taxis.
  • Στους δήμους όπου διαμένουν και σε ΚΕΠ οποιουδήποτε δήμου.

Οσοι έχουν ήδη εγγραφεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς, ψηφίζουν πάλι ως ετεροδημότες, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο διαμονής τους.

Γι' αυτό χρειάζεται να μπουν ΑΜΕΣΑ στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

Επίσης, όσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση σε προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να είναι υποψήφιοι, αν μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει αίτηση για επιστροφή στους προηγούμενους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, όπου ήταν εγγεγραμμένοι πριν από την εκλογική μεταδημότευση, έχουν πλέον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ (στον οποίο δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, χρειάζεται άμεσα να κάνουν αίτηση και να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, δηλαδή να ακολουθήσουν τη διαδικασία που αναφέρεται παραπάνω, μέσα στον μήνα ΦΛΕΒΑΡΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ