Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» η κυριακάτικη αργία

...και το ήδη ξεχειλωμένο ωράριο

Στην τελική ευθεία για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησαν βήμα βήμα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για το ξήλωμά της.

Με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αφορά την ενσωμάτωση Οδηγιών για την υποτίθεται «προστασία των καταναλωτών», αφού ενσωματώνει όλες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που έχουν «περάσει» μέχρι τώρα και αφήνουν λίγες Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, βάζει και το «κερασάκι», προβλέποντας ότι θα επαφίεται πλέον σε δημάρχους και τοπικές αρχές αν θα ισχύει ή όχι η κυριακάτικη αργία!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση των σχετικών άρθρων (18 και 19), τα οποία αίρουν, όπως σημείωσε, τα όποια εμπόδια υπήρχαν μέχρι σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα για μαγαζιά ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου. Επισήμανε ότι στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο χτυπιούνται τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνται στο Εμπόριο όσο και των μικρών αυτοαπασχολουμένων, που θα δουλεύουν νυχθημερόν για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.

Την απόσυρση των άρθρων αυτών απαίτησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Ντίνα Γκογκάκη, τονίζοντας ότι κυριακάτικη αργία και ωράριο στήνονται πια «στο εκτελεστικό απόσπασμα», ικανοποιώντας ουσιαστικά την πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για 7ήμερη, 24ωρη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Υπενθύμισε ότι από το 2013 οι κυβερνήσεις μεθοδικά άρχισαν το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας. Το 2017, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθέτησε για ανοιχτές όλες τις Κυριακές του χρόνου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το «σημαντικό» έργο του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να την αποτελειώσει.

Τόνισε ότι οι εμποροϋπάλληλοι λιώνουν με 12ωρα, σε συνθήκες εντατικοποίησης, με προσχήματα όπως εορταστικό ωράριο, εκπτωτικές περίοδοι, «black Friday», «κόκκινες και λευκές» νύχτες κ.ο.κ.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση του υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος θέλοντας να υπερασπιστεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου και το πάγιο αίτημά τους για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επικαλέστηκε το γνωστό αντεργατικό κλισέ, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι, όταν η δουλειά του εργοδότη «πάει καλά»...

Απάντηση στον υπ. Ανάπτυξης έδωσε ο Γ. Δελής, τονίζοντας πως η πληρωμή των εμποροϋπαλλήλων δεν είναι χάρη εκ μέρους της κυβέρνησης ή των εργοδοτών, αλλά υποχρέωσή τους. Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτή η αμοιβή είναι ελάχιστη μπροστά στην εξουθένωση των εργαζομένων αλλά και στους μισθούς πείνας που έχουν κατοχυρώσει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οσο για το «καλάθι του νοικοκυριού», που και χτες ο υπουργός Ανάπτυξης το παρουσίασε ως προστασία του καταναλωτή, ο Γ. Δελής τόνισε πως αν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει τους οικονομικά αδύνατους και όχι να κοροϊδεύει, θα δεχόταν τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στην Ενέργεια και τα καύσιμα, για γενναία μείωση και πλαφόν στα βασικά είδη κατανάλωσης, γενναίες αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και συντάξεων. Επίσης, θα επανέφερε τις τριετίες που τις έχουν κόψει όλες οι κυβερνήσεις, μειώνοντας παραπέρα τους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ