Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Να σταματήσει η κοροϊδία - τώρα όλοι στα ΒΑΕ!

«Στον Πειραιά το λιμάνι είναι βαθύ και δεν κάνετε το ένσημο βαρύ» διαδήλωσαν χτες οι λιμενεργάτες στους βιομήχανους

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (COSCO), με μπροστάρη το Σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, με κύριο αίτημα: Την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων (ΒΑΕ) τώρα σε όλους τους λιμενεργάτες.

Στο αίτημα αυτό η COSCO, βάζοντας μπροστά τη συλλογική εργοδοτική ένωση, τον ΣΕΒ, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου που από το 2018 εντάσσει στα ΒΑΕ τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

«Εδώ και τώρα ένσημα ΒΑΕ» είναι το σύνθημα με το οποίο «στόλισαν» την πρόσοψη του κτιρίου του ΣΕΒ και το πεζοδρόμιο, ενώ ένα μεγάλο πανό που απλώθηκε μπροστά από τον ΣΕΒ έγραφε: «Στον Πειραιά το λιμάνι είναι βαθύ και δεν κάνετε το ένσημο βαρύ, τους Κινέζους κάνετε όλοι μαζί COSCO, D-Port, ΣΕΒ, κυβέρνηση».

Λιμενεργάτες 62 χρονών θα αναγκάζονται για επιπλέον χρόνια να σκαρφαλώνουν στα 30 μέτρα

«Την ώρα που στην τεράστια λίστα των εργατικών ατυχημάτων προστίθενται ονόματα των συναδέλφων μας, COSCO - D-PORT - ΣΕΒ και κυβέρνηση με κάθε είδους τεχνάσματα και τερτίπια υποχρεώνουν συναδέλφους μας που έχουν ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια με ΒΑΕ, να εργαστούν 5 ολόκληρα επιπλέον χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν χωρίς ΒΑΕ», σημειώνει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει αυτή η εγκληματική πρακτική κυβέρνησης και βιομηχάνων.


Πιο συγκεκριμένα, λιμενεργάτες στα 62 τους χρόνια θα αναγκάζονται για ακόμα πέντε χρόνια να σκαρφαλώνουν στα 20 και 30 μέτρα για να λύνουν και να δένουν τα «χρυσά» κουτιά, χωρίς καν βαρέα ένσημα! «Και μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα και γιατί εκατοντάδες συνάδελφοί μας υποφέρουν από σοβαρές μυοσκελετικές ασθένειες, χωρίς καν φυσικά να θεωρούνται επαγγελματικές ασθένειες», σημειώνει το Σωματείο.

Διαμηνύει μάλιστα ότι «δεν θα ανεχτούμε ούτε άλλη μία μέρα χωρίς την εφαρμογή των όσων μας αναλογούν» και απαιτεί: Εφαρμογή εδώ και τώρα των ΒΑΕ σε όλους τους εργάτες. Εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, χωρίς διαχωρισμό σε νέους και παλιούς, να σταματήσει η ομηρία στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων και ΟΦΕ. Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η κινητοποίηση, εκπρόσωπος του ΣΕΒ παρέλαβε αίτημα από τους εργαζόμενους για συνάντηση με τον ΣΕΒ, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες μέρες.

Μας τρώνε ένσημα 11 ετών, παραβιάζουν ακόμα και τη δική τους νομοθεσία

Σε δήλωσή του, στη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτή τη στιγμή περίπου 600 εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας αλλά και του ΣΕΒ. «Θέλουν να μας φάνε ένσημα εδώ και 11 χρόνια, υπάρχει νομοθεσία η οποία δεν εφαρμόζεται, ενώ έχουν υπάρξει ερμηνευτικές εγκύκλιοι, έχουν έρθει επιτόπιες επιτροπές από τον ΕΦΚΑ, που έχουν πιστοποιήσει ότι η δουλειά μας είναι Βαρέα και Ανθυγιεινή, και αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζουν το αυτονόητο για εμάς που δουλεύουμε μέσα στο κρύο, μέσα στη ζέστη, με καιρικές συνθήκες απαράδεκτες, σηκώνοντας τόνους κάθε μέρα, και με δεκάδες εργατικά ατυχήματα», ανέφερε. Ακόμα επεσήμανε ότι την προβλήτα Ι από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ τις χωρίζει μια καγκελόπορτα. Από τη μία μεριά της καγκελόπορτας, στην προβλήτα Ι οι εργαζόμενοι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και από την άλλη μεριά της, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα τους και ότι είναι μονόδρομος η ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ