Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ
Παζαριών συνέχεια για τη διεύρυνση

Στο ενδεχόμενο ξεχωριστής έγκρισης για την ένταξη της Φινλανδίας στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία επανήλθε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι «στο θέμα της Φινλανδίας η άποψή μας είναι θετική, αλλά για τη Σουηδία είναι αρνητική».

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα παζάρια που τρέχουν, επανέλαβε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια», ενώ με το ίδιο πρόσχημα, τις «ανησυχίες για την ασφάλειά» της, η Αγκυρα επανήλθε χτες και στις κατηγορίες κατά της Αθήνας για παραβίαση «του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

Χτες το βράδυ, σε συνέντευξη του στο TRT, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές: «Η Ελλάδα συνεχίζει την εχθρική προπαγάνδα, αυξάνει την ένταση με παραβιάσεις και στρατιωτικοποίηση των νησιών, οπότε εμείς τι περιμένετε να κάνουμε; Οι πύραυλοί μας μπορούν να φτάσουν τα 500 χιλιόμετρα. Αν συνεχίσουν τις παραβιάσεις θα απαντήσουμε και σε νομικό επίπεδο και στο πεδίο, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συζήτηση για την προσφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, να δηλώνει πως «το να περιγράφεται ως "ελευθερία έκφρασης" το κάψιμο του ιερού βιβλίου μιας άλλης θρησκείας είναι βλακεία» και να σχολιάζει ότι «αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και «να κερδίσει και τη στήριξη της Τουρκίας, τότε πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική».

Αξίζει να καταγραφούν και οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, ότι «ομάδες και άτομα που διεξήγαγαν τέτοιες ενέργειες (σ.σ. καύσης αντιγράφων του Κορανιού) μέσα στις σημερινές συνθήκες ασφαλείας μετατρέπονται σε χρήσιμους ηλίθιους για δυνάμεις που εύχονται να ζημιωθεί η Σουηδία».

Ολα αυτά ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κάλεσε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν σε «αυστηρά ποινικά μέτρα» κατά ατόμων που «βεβήλωσαν το ιερό Κοράνι», ενώ έγινε λόγος για ανοιχτή προσβολή κατά των μουσουλμάνων συνολικά.

Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Στις δηλώσεις τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τον στόχο για «μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», ο δε Ν. Αναστασιάδης, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, ισχυρίστηκε ότι απέναντι στους «κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό», «μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες», όπως και από τη συμμετοχή στην ΕΕ, «θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους», παραπέμποντας κι αυτός ως εγγύηση στις λυκοφιλίες του κεφαλαίου και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ