Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Στον δρόμο πετιούνται οι καθαρίστριες μετά από 17 χρόνια δουλειάς

Σε εργολάβο η καθαριότητα, «προς όφελος του Δημοσίου» οι απολύσεις στα νοσοκομεία

Στον δρόμο πετιούνται 19 εργαζόμενες, καθαρίστριες του Νοσοκομείου Κομοτηνής, η πλειοψηφία των οποίων δουλεύει εκεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου παραδίδει τον τομέα της καθαριότητας σε εργολάβο. Οι καθαρίστριες είναι συμβασιούχες και εργάζονται έως και 17 συνεχόμενα χρόνια στο νοσοκομείο, αρχικά με εργολάβο και μετά μέσω ΑΣΕΠ, με δίχρονες συμβάσεις που λάμβαναν τρίμηνες παρατάσεις.

Η σύμβαση των καθαριστριών λήγει τον Ιούνη, ωστόσο στο πρόγραμμα για τον Φλεβάρη αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται, καθώς ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την είσοδο εργολάβου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις εργαζόμενες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ερωτηθείς για το ζήτημα σε τηλεοπτικό σταθμό, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «εγκλωβισμό» των εργαζομένων στις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Ωστόσο τα λόγια του στη συνέχεια ήταν αποκαλυπτικά: «Η εντολή που έχει δοθεί είναι ότι μόνο εάν τυχόν είναι προς όφελος του Δημοσίου αυτές οι συμβάσεις, είτε στη σίτιση είτε στην καθαριότητα είτε στη φύλαξη, τότε θα μπορούν να μπαίνουν ιδιώτες». Και πρόσθεσε ότι προβλέπεται σχετική «οικονομικοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το όφελος για το Δημόσιο». Πλήρης εφαρμογή του μοντέλου «κόστους - οφέλους» δηλαδή, με αποτέλεσμα στη θέση των καθαριστριών που αμείβονται με καθαρές αποδοχές των 640 ευρώ να μπαίνει ο εργολάβος, με το μισό προσωπικό από το υπάρχον, όπως κατήγγειλε μία από τις καθαρίστριες.

Οπως είναι προφανές, με αυτήν τη λογική «συμφέρει» και είναι «προς όφελος του Δημοσίου» το ξήλωμα των εργαζομένων, με την ΠΟΕΔΗΝ να προειδοποιεί ότι υπό απόλυση θα βρεθούν περίπου 6.000 εργαζόμενοι στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στη σίτιση των νοσοκομείων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια σε συνθήκες ομηρίας.

Καμία απόλυση, άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου!

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τονίζει δε ότι η πρακτική ανάθεσης της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών σε εργολαβίες είναι ανεπίτρεπτη και οδηγεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών της Υγείας.

«Η περίπτωση της απόλυσης των καθαριστριών του Νοσοκομείου Κομοτηνής δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Ολα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, είτε μέσω εργολαβιών είτε με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας».

Παράλληλα τονίζει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη διαιώνιση της ομηρίας των συμβασιούχων και των ελλείψεων προσωπικού, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό.

Η ΤΕ Ροδόπης απαιτεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών σε αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς επίσης την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ