Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική κινητικότητα στο φόντο της στυγνής κατοχής

Η παραπέρα προώθηση σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τη συμβολή του Ισραήλ, βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στην περιοχή, αρχές της βδομάδας.

Οι δε προτροπές που επανέλαβε ο Μπλίνκεν περί «αποκλιμάκωσης της έντασης» μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων ήχησαν ακόμα πιο προκλητικές, με φόντο την καθημερινή κλιμάκωση των βάρβαρων κατοχικών πρακτικών του ισραηλινού κράτους, με συνεχείς επιδρομές, συλλήψεις και δολοφονίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αποκλεισμούς πόλεων κ.λπ.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου για μια σειρά θεμάτων: Για την ενίσχυση των «συμφωνιών του Αβραάμ» (πρόκειται για συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και ισλαμικές χώρες), την κόντρα και τα παζάρια με το Ιράν, τη μεγαλύτερη στήριξη του Κιέβου από το Ισραήλ, τις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας «Juniper Oak 2023» μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, οι οποίες λανσάρονται από το Πεντάγωνο ως «πρότυπο εναλλακτικής στρατιωτικής στρατηγικής» για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ξένες χώρες, κ.λπ.

Ο Νετανιάχου, αν και στα λόγια διαβεβαίωσε τον Μπλίνκεν - όπως είχε κάνει και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, τον οποίο συνάντησε την Πέμπτη στο Παρίσι - ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ντε γιούρε προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, σε δηλώσεις του δεν έκρυψε τις προθέσεις του για διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης. Δήλωσε πρόθυμος να δώσει «όλες τις εξουσίες που χρειάζονται για να κυβερνηθούν» τα παλαιστινιακά εδάφη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να έχει την επικυρίαρχη ευθύνη ασφαλείας».

Μετά τις συναντήσεις με τον Μπλίνκεν και τον Μακρόν, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι μελετά το ενδεχόμενο αποστολής «στρατιωτικής βοήθειας» στο Κίεβο, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, εφόσον συμφωνήσουν οι ΗΠΑ.

Να σημειωθεί δε ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν επιτάχυνε τις διαδικασίες για τις «συμφωνίες του Αβραάμ», όπως έδειξαν τα εγκαίνια της πρεσβείας του Τσαντ στο Τελ Αβίβ στις 2 Φλεβάρη και η επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια μέρα στο Σουδάν ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν, όπου συνάντησε τον Σουδανό «πρόεδρο» - στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπαρχάν. Οι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν κείμενο συμφωνίας που θα υπογράψουν εντός του 2023 (μετά την «πολιτική μετάβαση»), ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησαν το 2020, για πλήρη εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς στη Ραμάλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αρκέστηκε να εκφράσει υποκριτικά «λύπη» για τους «αθώους Παλαιστίνιους» που σκοτώνονται από τις κατοχικές δυνάμεις. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα ξανανοίξουν το προξενείο τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ότι θα χρηματοδοτήσουν με 50 εκατ. δολάρια την οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Δεν απέκλεισε δε την αναβίωση της («νεκρής» εδώ και 9 χρόνια) ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, αναθέτοντας σε ομάδα Αμερικανών διπλωματών να το επιχειρήσουν.

  • Την Παρασκευή Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 26χρονο Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς, επειδή δεν υπάκουσε σε εντολή να σηκώσει τα χέρια ψηλά...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «σημαδεμένη τράπουλα» οι διαπραγματεύσεις σε Ντόχα και Κάιρο (2024-08-20 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αναζήτηση «εναλλακτικής» στη Χαμάς (2024-06-26 00:00:00.0)
Διπλωματικός πυρετός για τις «πραγματικές ευκαιρίες» πάνω στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού (2024-01-10 00:00:00.0)
Υποκριτική παρέμβαση των ΗΠΑ με φόντο σύνθετα παζάρια (2023-08-09 00:00:00.0)
Αιματηρή κατοχική επιδρομή και στη Ναμπλούς (2023-07-08 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της Γάζας... που ισοπεδώθηκε με τις «πλάτες» των ΗΠΑ (2021-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ