Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023»
Κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις απομακρύνθηκε χρυσαυγίτης από τις εκδηλώσεις έναρξης

Αποτέλεσμα απέφεραν οι έντονες διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή πρώην υποψήφιου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις εναρκτήριες εκδηλώσεις, το Σάββατο 4/2, της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, μετά την κατακραυγή η «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ανακοίνωσε την απομάκρυνση του «εξωτερικού συνεργάτη», αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι κάτω από τη λαϊκή παρέμβαση οι φασίστες δεν βρίσκουν χώρο να σταθούν!

Τη διαμαρτυρία του για τη συγκεκριμένη συμμετοχή είχε εκφράσει με επιστολή που απευθύνεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή, Μ. Μαρμαρινό, ο Βαγγέλης Γκίνης, φωτογράφος που συμμετέχει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των σχετικών εκδηλώσεων και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στη Δυτική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «προκαλεί ερωτηματικά η επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για συμμετοχή στις εκδηλώσεις πρώην υποψήφιου βουλευτή με την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς πως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα σαν θεσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει το ξέπλυμα των ναζιστών και των πολιτικών τους απογόνων εντάσσοντάς τους στα δρώμενά της», ενώ καταλήγοντας υπενθύμισε ότι η «Ελευσίνα είναι πόλη εργατική και στις βιομηχανίες της πόλης μας δουλεύουν δίπλα δίπλα Ελληνες και ξένοι εργάτες. Οι Ελευσίνιοι δεν δεχόμαστε την παρουσία φασιστών με όποιον μανδύα κι αν έρχονται, καλλιτεχνικό ή άλλο. Φυσικά δεν προσδοκώ τη θεσμική κατάργηση του "τέρατος", ειδικά από κέντρα όπως η ΕΕ. Ο ίδιος ο λαός και οι καλλιτέχνες που θεωρούμε τιμή μας να είμαστε μέρος του, με τον αγώνα μας θα τον ξαναστείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, εκεί που πραγματικά ανήκει».

«Οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι εφήμερες και πολυδάπανες, με τον λαό αποκλεισμένο»

Για εφήμερες, πολυδάπανες εκδηλώσεις, χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή του λαού, χωρίς καμία προσπάθεια να καλλιεργηθεί η καλλιτεχνική, η νεανική δημιουργία, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας.

«Ενώ ξοδεύεται με μεγάλη ευκολία πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ μόνο για την τελετή έναρξης, ο λαός της Ελευσίνας συνεχίζει:

Να στερείται βασικές υποδομές όπως έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, έργα αποχέτευσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέτρα για την αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Να βλέπει το παραλιακό μέτωπο "από μακριά" και σε άθλια κατάσταση, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να παρακολουθεί και τα σχέδια κυβέρνησης και Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για διακίνηση LNG και άλλων επικίνδυνων φορτίων απέναντι από τον Κρόνο, για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου ακόμα και για ΝΑΤΟικούς σκοπούς! Να βλέπει γύρω του τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής Ενέργειας (διυλιστήρια, εγκαταστάσεις υγραερίου, φυσικού αερίου), αλλά ταυτόχρονα να μην μπορεί να ζεσταθεί και να τρομάζει να ανοίξει τον λογαριασμό του ρεύματος! Να αντιμετωπίζει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες Υγείας της περιοχής όπως στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας», ανέφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Αυτό που μένει είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων, θεαμάτων εντελώς αποκομμένο από όσα συμβαίνουν γύρω μας, αποστασιοποιημένο δηλαδή από όσα διαμορφώνουν τις συνθήκες της ζωής των ανθρώπων», σημειώνει προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός όμως που θέλουμε εμείς και για τον οποίο αξίζει να παλέψουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της Ελευσίνας, ο λαός συνολικά, είναι αυτός που καλλιεργεί τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας. Είναι ο πολιτισμός και η τέχνη που μας εμπνέουν να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή σύμφωνα με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ