Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ
Νίκη της αντιπολίτευσης

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον Ισημερινό, που υποστηρίζουν τον σοσιαλδημοκράτη πρώην Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα και το κόμμα του «Επανάσταση πολιτών», βγήκαν ενισχυμένες από τις τοπικές εκλογές και το δημοψήφισμα με 8 ερωτήματα, που έγιναν την περασμένη Κυριακή. Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αναγνώρισε την ήττα και ότι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν δήμαρχοι τόσο στην πρωτεύουσα Κίτο, όσο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ και άλλους μεγάλους δήμους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιεί η εκλογική επιτροπή.

Στα ερωτήματα του δημοψηφίσματος που αφορούσαν από το ζήτημα της έκδοσης για αδικήματα περί ναρκωτικών μέχρι τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών, θέματα θεσμικά, ασφάλειας ή περιβάλλοντος, η απόρριψη των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Γκ. Λάσο ήταν σε όλες τις περιπτώσεις πάνω από 51%. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό συνιστά και προσωπική ήττα, ενώ η δημοτικότητά του είναι με βάση τις τελευταίες μετρήσεις γύρω στο 20%.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 80,74% ενώ οι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια κάτοικοι του Ισημερινού κλήθηκαν να ψηφίσουν για 23 κυβερνήτες επαρχιών (κάτι σαν περιφερειάρχες), 221 δημάρχους, 864 δημοτικούς συμβούλους, 443 κοινοτάρχες και 4.109 κοινοτικούς συμβούλους.

Το κόμμα του Ρ. Κορέα κέρδισε σίγουρα σε 9 επαρχίες (οι 3 από αυτές οι πιο πυκνοκατοικημένες στη χώρα), σε 61 μεγάλους δήμους, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Κίτο και το Γουαγιακίλ, ενώ ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος, που βρίσκεται στο Βέλγιο, τη χώρα της συζύγου του - διωκόμενος για διαφθορά - δηλώνει ότι έχει έρθει η ώρα για την «πολιτική αλλαγή». Και σε αυτήν τη χώρα προβάλλεται η αυταπάτη της σοσιαλδημοκρατικής δήθεν προοδευτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ο λαός πληρώνει για δεκαετίες, στη λογική του «μικρότερου κακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ