Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Μαζική συμμετοχή σε μεγάλες πόλεις και κρίσιμους κλάδους, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000
Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000
Ενα νέο, δυναμικό και μαζικό «όχι» στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν διατράνωσαν και χτες εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές που γέμισαν τους δρόμους μεγάλων αστικών κέντρων σε όλη τη Γαλλία, συμμετέχοντας στη νέα 24ωρη πανεθνική μέρα δράσης, με απεργίες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Σε μια σειρά κλάδους χτες ήταν μέρα 24ωρης απεργίας, όπως είχαν κηρύξει συντονισμένα οι Ομοσπονδίες εργαζομένων σε Λιμάνια και Αποβάθρες, Ενέργεια και Ορυχεία, Χημική Βιομηχανία, Σιδηροδρόμους, τονίζοντας στο κάλεσμά τους ότι ο νέος γύρος αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρέπει να αξιοποιηθεί και για την ενίσχυση του αγωνιστικού συντονισμού των εργατοϋπαλλήλων, σε σταθερή βάση. Οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε νέα 24ωρη απεργία και σήμερα.

Επίσης, νέα μέρα πανεθνικής δράσης έχει ήδη ανακηρυχθεί το Σάββατο 11 Φλεβάρη, για την οποία ήδη διάφορα συνδικάτα έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία.

Παρίσι, Μασσαλία, Μπορντό, Κουτάντ, Μπρεστ, Αλές, Μπαγιόν, Εβρέ αλλά και Ρουέν, Σετ, Ναντ, Λοριέντ, Ζιέν, Χάβρη, Μονπελιέ, Τουλούζη, Ντινάν και δεκάδες άλλες πόλεις πλημμύρισαν διαδηλωτές διαφόρων ηλικιών και διαφόρων κλάδων.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 400.000, στη Μασσαλία τις 180.000.

Τουλούζη: Η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γκαρόν γεμάτη διαδηλωτές
Τουλούζη: Η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Γκαρόν γεμάτη διαδηλωτές
Κι αυτό λίγα μόλις 24ωρα μετά τις απεργιακές διαδηλώσεις της 31ης Γενάρη, που κατά γενική ομολογία αποτέλεσαν τις μαζικότερες από το 2000.

«Ολοι μαζί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη συνταξιοδότηση, για να μας επιτραπεί να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», τόνιζε το πανό των διαδηλωτών στην πόλη Ανγκουλέμ (δυτικά).

«Σύνταξη στα 64; Η απάντηση είναι "Οχι"!», έγραφε το πανό των διαδηλωτών στην Γκρενόμπλ.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις ανέδειξαν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, όπως για παράδειγμα στον κλάδο της Ενέργειας. Στον τομέα του πετρελαίου υπολογίζεται ότι η συμμετοχή έφτασε το 75%-100%. Στο διυλιστήριο της Λα Μεντ (νότια) έφτασε το 75%, ενώ σε αυτό της Νορμανδίας (βόρεια) στο 87%, στην Ντονζ 90%. Στις αποθήκες καυσίμων σε Φλάνδρα και Δουνκέρκη, η συμμετοχή εμφανίζεται να είναι καθολική.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταθέτει διαρκώς τα διαπιστευτήριά της στα γαλλικά μονοπώλια: «Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι διαρθρωτικά ελλειμματικό», επανέλαβε στη διάρκεια της συζήτησης που ξεκίνησε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ολ. Ντισόπ, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις νέες ανατροπές. Υποστήριξε δε πως «μεριμνούμε για τη δική μας γενιά και για τις επόμενες», εκφράζοντας την αγωνία της κυβέρνησης να εξοικονομήσει πόρους για να στηρίξει με κάθε τρόπο το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο, σε μια περίοδο που η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του δυσκολεύει, με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση εξηγεί ότι το «όφελος» από τη νέα μεταρρύθμιση θα φτάσει τα 17,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Ενα «όφελος» για τα γαλλικά μονοπώλια, από το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων και την ένταση της επίθεσης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ