Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ στο φόντο της σύγκρουσης με Κίνα και Ρωσία

Τρόπους εκτόνωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού στον τομέα της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, προσπάθησαν να βρουν και χτες στις ΗΠΑ οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, και της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τις Αμερικανίδες υπουργούς Εμπορίου και Οικονομικών, καθώς και με την Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία, «δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης», επιχειρούν να βρουν λύσεις απέναντι στις διατάξεις της νομοθεσίας της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μη θίγονται τα συμφέροντα ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως αυτές της ηλεκτροκίνησης, δεδομένων των μεγάλων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν στις ΗΠΑ όσες εταιρείες παράγουν αυτοκίνητα σε αμερικανικό έδαφος. Τόσο ο Χάμπεκ όσο και ο Λε Μερ αναφέρθηκαν στην ανάγκη «δίκαιου ανταγωνισμού», με πολιτικές αμοιβαιότητας, διαφάνειας και συνεργασίας.

Το βράδυ της Δευτέρας η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συνάντησε την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαγκρέτ Βεστάγκερ, τονίζοντας την ανάγκη για κίνητρα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της καινοτομίας «και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» και ιδιαίτερα για «επίσπευση της μετάβασης στην πράσινη Ενέργεια και της επίτευξης συλλογικών στόχων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής».

Σχέδιο των ΗΠΑ για δασμούς στο ρωσικό αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν δασμούς 200% στο ρωσικής κατασκευής αλουμίνιο, πιθανώς και από την τρέχουσα βδομάδα, προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στη Μόσχα μπροστά στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης και μίλησαν στο «Bloomberg».

Το ίδιο διάστημα η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» κατέγραφε ότι το 67% των ρωσικών επιχειρήσεων αγοράζει ό,τι εξοπλισμό χρειάζεται από την Κίνα. Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας καταγράφεται ότι από την Κίνα αγοράζουν ανταλλακτικά το 63% των ρωσικών επιχειρήσεων και εξαρτήματα το 54%.

Παράλληλα, αναλυτές του πρακτορείου «Reuters» παρατηρούσαν ότι σε όσες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν μέσω κυρώσεων να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η Ρωσία αξιοποιεί τις εναλλακτικές της για να αντιπαρέλθει τις συνέπειες των δυτικών αντιποίνων. Επικαλούνται γι' αυτό τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, που πρόσφατα διαλαλούσαν την αύξηση του εμπορίου Ρωσίας - Κίνας στα 1,28 τρισ. γουάν το 2022 (περίπου 190 δισ. δολάρια), δηλαδή αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 30% σε σύγκριση το 2021.

«Χρυσά» κέρδη για τα μονοπώλια πετρελαίου

«Χρυσά» κέρδη, ύψους 27,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε χτες η ΒΡ, στο φόντο της σημαντικής ανόδου στις διεθνείς τιμές Ενέργειας που προκάλεσε ο πρώτος χρόνος του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό κερδών σε σχέση με τα 12,8 δισ. που καταγράφηκαν το 2021.

Λίγες μέρες πριν, η «Shell» είχε ανακοινώσει κέρδη 39,9 δισ. δολαρίων, η δε αμερικανική «ExxonMobil» πριν από μια βδομάδα ανακοίνωσε κέρδη άνω των 57 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ